Concediu de maternitate de 20 de saptamani, in UE! Vezi daca se va aplica si in Romania!
Parlamentul European a aprobat prelungirea concediului de maternitate in tarile UE pana la 20 de saptamani, cu plata integrala a salariului, in conditiile in care anterior ceruse o prelungire pana la 18 saptamani, potrivit BBC. In prezent, concediul minim de maternitate, in UE, este de 14 saptamani. In Romania, mamicile au dreptul la un concediu de peste 16 saptamani, pe care si-l pot lua inainte si dupa nastere. Dupa aceasta perioada, mamele pot opta sa stea acasa cel mult doi ani, in concediul pentru cresterea copilului, timp in care primesc o indemnizatie cuprinsa intre 600 si 3.400 de lei, in functie de veniturile avute anterior.
Propunerea europarlamentarilor a fost de la inceput una controversata, cei mai vehementi fiind britanicii.
Potrivit unei evaluari a acestora, prelungirea la 20 de saptamani ar putea costa afacerile britanice 2,8 miliarde de euro suplimentari pe an.
Parlamentul European a adoptat, de asemenea, amendamente care vor preveni concedierea femeilor insarcinate, de la inceputul sarcinii si pana la sase luni de la sfarsitului concediului de maternitate.
Mai mult, femeile trebuie sa aiba dreptul de a se intoarce la pozitia lor, sau la un "post echivalent" - cu aceeasi remuneratie, aceeasi categorie profesionala si aceeasi fisa a postului ca acelea avute inaintea inceperii concediului de maternitate.
Cu toate ca europarlamentarii au prelungit concediul, proiectul nu poate deveni lege decat daca este sustinut si de guvernele din tarile UE.
Legislatia romaneasca nu foloseste notiunea de concediu de maternitate, ci pe aceea de concediu pentru sarcina si lauzie.
Potrivit legii pensiilor, femeile asigurate in sistemul de asigurari sociale au dreptul la o perioada de 126 de zile calendaristice de concediu pentru sarcina si lauzie, pe parcursul caruia se plateste o indemnizatie de maternitate in valoare de 85% din media veniturilor din ultimele 6 luni lucrate. Indemnizatia se plateste din bugetul de asigurari sociale.
Legea prevede ca perioada de 126 de zile sa fie impartita in 63 de zile inainte de nastere si 63 de zile dupa nastere, dar cele doua concedii se pot compensa intre ele, in functie de recomandarea medicului si de optiunea persoanei beneficiare.
Dupa aceasta perioada, romancele pot sta acasa cel mult doi ani, in concediul pentru cresterea copilului. Indemnizatia in acest caz este echivalentul a 85% din media veniturilor din ultimul an lucrat, dar nu mai putin de 600 de lei si nu mai mult de 3.400 de lei. Aceasta indemnizatie se plateste de la bugetul de stat.
Pe acelasi subiect: