Majoritatea britanicilor ar vota sa paraseasca UE. Iesirea ar zgudui Uniunea din temelii, lasand-o fara a doua cea mai mare economie si una dintre primele ei doua puteri militare. Ce vor romanii
Majoritatea britanicilor care s-au decis ar vota sa iasa din Uniunea Europeana, facand din Regatul Unit de departe cea mai eurosceptica tara din blocul de 28 de membri. La polul opus, sprijinul pentru a ramane se situeaza la cel mai ridicat nivel in Romania, potrivit unui sondaj ORB publicat joi si citat de Reuters.
In timp ce premierul David Cameron cauta sa obtina un acord de la ceilalti lideri ai UE inainte de un referendum pe care l-ar putea convoca chiar in iunie 2016, sondajul arata ca opozitia fata de Uniunea Europeana este in crestere in Marea Britanie.
Si in timp ce 21% din alegatori sunt inca indecisi, sondajul Opinion Research Business arata ca 43% dintre britanici vor sa iasa din UE, fata de 36% care vor sa ramana.
Cand alegatorii indecisi nu sunt luati in considerare, 54% dintre britanici doresc o iesire britanica din UE sau "Brexit", fata de 51% cu un an inainte, iar 46% vor sa ramana, in scadere de la 49% in anul precedent, noteaza Reuters.
"In ciuda votului ce pluteste in aer asupra Brexit, semnificativ mai multi oameni afirma ca s-au simtit si mai indepartati de Europa in ultimele douasprezece luni decat mai aproape de ea", a declarat Johnny Heald, director executiv la ORB International, pentru Reuters.
"Daca prim-ministrul vrea sa evite dezastrul in timpul mandatului sau, cineva trebuie sa inceapa sa convinga publicul foarte curand de ce ar trebui sa ramanem o parte a UE", a adaugat el.
Sondajul indica faptul ca referendumul ar putea fi mai aproape decat au presupus unii politicieni si rezultatul va depinde de o cincime dintre alegatorii britanici, care sunt inca indecisi.
O iesire britanica ar zgudui Uniunea din temelii, lasand-o fara a doua cea mai mare economie si una dintre primele ei doua puteri militare.
Pro-europenii avertizeaza ca iesirea din UE ar lovi economia britanica si ar putea declansa destramarea Regatului Unit, determinand un alt vot scotian pro-independenta.
Oponentii ramanerii in UE afirma ca Marea Britanie ar prospera in afara blocului.
In timp ce sprijinul pentru a iesi este cel mai ridicat in Marea Britanie, sustinerea pentru a ramane in UE este cea mai mare in Romania (85%), Germania (72%), Finlanda (71%) si Spania (68%), noteaza Reuters.
In cele 14 tari chestionate, 64% vor sa ramana, neschimbat fata de acum un an, desi in tari ca Italia - unde 42% vor acum sa iasa fata de 25% acum un an - exista o crestere a opozitiei de a ramane in UE.
In Grecia, 44% au spus ca ar prefera sa aiba moneda proprie, in scadere de la 55% in anul precedent, in timp ce 43% au declarat ca vor euro, de la 33% acum un an.
Sondajul arata ca 12% dintre greci nu sunt nici contra euro si nici a drahmei.
Sondajul ORB International a fost efectuat pe un esantion de 15.500 adulti in Europa.