"Sa nu uitam niciodata ca Uniunea Europeana este formata acum din 28 de natiuni vechi ale Europei", a spus Cameron

"Diversitatea este cea mai mare putere a Europei. Marea Britanie spune: Haideti sa celebram acest lucru, haideti sa recunoastem ca raspunsul la probleme nu este intotdeauna mai multa Europa. Uneori (raspunsul) este mai putina Europa", a afirmat el.  

"Trebuie sa punem impreuna toate propunerile, promisiunile si acordurile - privind comertul, piata unica, reducerea reglementarilor. Sa le adunam intr-un singur angajament clar care introduce competitivitatea in ADN-ul intregii Uniuni Europene", a declarat premierul britanic.  

Cameron a spus ca, parte a procesului de renegociere a relatiilor Londrei cu UE, le cere liderilor europeni "un acord clar, constrangator din punct de vedere legal si ireversibil pentru a pune capat obligatiei Marii Britanii de a lucra la o uniune mai stransa".

"Astazi, cand ne confruntam cu noi amenintari si pericole la adresa tarii noastre, nu am niciun dubiu ca, pentru Marea Britanie, chestiunea europeana nu inseamna doar securitate economica, ci si securitate nationala", a adaugat el.  

Seful guvernului de la Londra a mai declarat ca Marea Britanie nu va incerca sa obtina drept de veto pentru a bloca legislatia Uniunii Europene, dar blocul comunitar ar trebuie sa permita parlamentelor din grupuri de state membre sa respinga unele legi cu care nu sunt de acord.  

"Nu sugeram ca fiecare parlament national sa aiba drept de veto", a spus Cameron. "Suntem constienti ca, intr-o Uniune Europeana cu 28 de tari, acest lucru ar insemna un blocaj. Dar vrem un nou aranjament prin care grupuri de parlamente nationale sa se poata uni si respinge legi europene care nu sunt in interesul lor national", a subliniat el.  

Cameron a declarat de asemenea ca Marea Britanie are nevoie de un control mai strict asupra imigratiei din tari din cadrul UE. El a spus totodata ca dreptul la libertatea de circulatie a fortei de munca nu ar trebui sa se aplice noilor state ale UE pana cand economiile lor nu se vor apropia mai mult de economia Regatului Unit.  

"Castigam de pe urma apartenentei la UE, dar si oferim multe lucruri. Si credem cu tarie ca, daca un stat membru important are ingrijorari majore, ingrijorari pe care le-a exprimat intr-un mod echilibrat si constructiv de mai multi ani, atunci are dreptul sa se astepte ca aceste ingrijorari sa fie rezolvate", a spus premierul britanic.  

El a subliniat ca in centrul acestui proces de negociere se afla "o intrebare extrem de simpla".

"Este Uniunea Europeana suficient de flexibila pentru a se ocupa de ingrijorarile diverselor sale state membre? Raspunsul la aceasta intrebare trebuie sa fie 'da', daca UE vrea sa supravietuiasca si sa prospere in viitor", a precizat Cameron.  

Cameron a promis ca va organiza pana la sfarsitul lui 2017 referendumul privind apartenenta Marii Britanii la Uniunea Europeana.  

In legatura cu referendumul, el a spus ca, daca Marea Britanie va vota pentru iesirea din UE, atunci o va face. "Nu va mai exista o alta renegociere sau un alt referendum. Prin urmare, le spun omologilor mei europeni cu care negociez: aceasta este singura noastra sansa de a face lucrurile cum trebuie - pentru Marea Britanie si pentru intreaga Uniune Europeana", a atras atentia premierul britanic. 

"Puteti reduce toate negocierile la un singur cuvant: flexibilitate. Este aceasta organizatie suficient de flexibila pentru a fi siguri ca tarile din interiorul zonei euro se pot dezvolta si pot avea succes, dar si ca tarile din afara zonei euro, precum Marea Britanie, pot gasi ceea ce au nevoie?", s-a intrebat Cameron in cadrul unei intalniri cu oameni de afaceri.

"Daca este suficient de flexibila, vom ramane. Daca nu este suficient de flexibila, va trebui sa ne punem o intrebare foarte profunda: Ni se potriveste aceasta organizatie?", a adaugat el.  

Reacita Comisie Europene: Anumite cereri ale Londrei, problematice

Comisia Europeana a calificat marti anumite cereri formulate de Marea Britanie privind reforma blocului comunitar ca "foarte problematice", cu referire in primul rand la ''discriminarea directa intre cetatenii UE", implicata de limitarea accesului la ajutoare sociale al imigrantilor europeni, transmit Reuters si AFP.

"La prima vedere, exista un numar de elemente care par fezabile, cum ar fi gasirea unor cai de a intari rolul parlamentelor nationale, unele subiecte care sunt dificile, precum relatiile dintre tarile din zona euro si cele din afara ei, si unele lucruri care sunt foarte problematice pentru ca ating libertatile fundamentale ale pietei interne", a declarat purtatoarea de cuvant Margaritis Schinas, intr-o prima reactie a Bruxellesului la scrisoarea lui Cameron.

"Discriminarea directa intre cetatenii UE se incadreaza in mod evident in aceasta ultima categorie", a mentionat Schinas.

Presedintele Consiliului European, Donald Tusk, a confirmat marti, pe Twitter, primirea scrisorii ce cuprinde lista cererilor britanice de reformare a Uniunii Europene, indicand ca "negocierile (...) pot incepe acum".  

Tusk a mai precizat ca va lansa saptamana viitoare o runda de "consultari bilaterale" cu celelalte 27 de state comunitare si cu Parlamentul European.

Sondajele de opinie arata ca cei mai multi britanici sustin ramanerea tarii in UE, chiar daca procentul acestora s-a redus in ultimele luni, multi votanti aratandu-se ingrijorati de criza migrantilor cu care se confrunta Europa. 

Diplomati, preocupati de pierderea influentei Marii Britanii in lume

'"Din ce in ce mai insulara si retrasa in sine", Marea Britanie sufera de o pierdere de influenta in lume si traverseaza o "criza de identitate" vizibila in ezitarile sale privind Europa, potrivit unui raport publicat luni de diplomati de rang inalt, relateaza AFP.  

Studiul realizat de comisia diplomatica de la London School of Economics, subliniaza ca Regatul Unit are, fiind a cincea putere mondiala, toate atuurile pentru a fi un actor major, dar critica ceea ce a devenit, de fapt, a devenit "un protagonist reticent pe scena internationala".  

Autorii raportului, intre care fosti directori ai serviciilor de informatii, fosti ministri si ambasadori, evoca "preocuparea comunitatii diplomatice britanice" si indica "absenta unei strategii clare in materie de politica externa".

"Regatul Unit a devenit din ce in ce mai insular si retras in sine. Marginalizat cu privire la problema siriana, ineficient in Ucraina, nelinistit la nivel european, ostil refugiatilor: Ceea ce a fost o criza de incredere a devenit o criza de identitate", se arata in raportul citat.  

Autorii raportului amintesc ca guvernul condus de David Cameron a fost indelung absent de la negocierile dintre Ucraina si rebelii prorusi si ca participarea sa la coalitia impotriva gruparii Statul Islamic se limiteaza la cateva lovituri in Irak.  

Martea trecuta, Comisia parlamentara de afaceri externe s-a pronuntat impotriva proiectului lui David Cameron de a extinde aceste lovituri in Siria. Ministrul de externe Philip Hammond a reafirmat duminica ca guvernul doreste sa fie sigur ca exista un consens intre partidele politice' privind problema siriana, inainte de a vota o astfel de extindere a operatiunilor in Camera Comunelor.  

Raportul LSE nu este ingaduitor cu David Cameron in ceea ce priveste politica sa in raport cu UE, in momentul in care premierul urmeaza sa precizeze marti reformele pe care le cere partenerilor europeni in vederea unui referendum privind ramanerea Regatului Unit in UE, prevazut sa aiba loc pana la sfarsitul anului 2017.  

Sondajele de opinie arata ca cei mai multi britanici sustin ramanerea tarii in UE, chiar daca procentul acestora s-a redus in ultimele luni, multi votanti aratandu-se ingrijorati de criza migrantilor cu care se confrunta Europa.