Mafia retetelor false: 9 persoane, retinute. Medici si farmacisti s-au imbogatit inselandu-i pe bolnavii de cancer. Prejudiciul: 3,5 mil. euro. Printre suspecti, si sotia unui doctor roman cu o avere de 60 mil. euro
UPDATE: Uitand ca s-au angajat sa apere viata pacientilor, cativa medici si farmacisti sunt acuzati ca s-au imbogatit inselandu-i pe bolnavii de cancer. Procurorii spun ca ar fi adunat, cu retete false, peste trei milioane si jumatate de euro. Trei doctori de la Spitalul Clinic Fundeni din Capitala, cativa farmacisti si patroni ai unor firme care importa medicamente au fost chemati la audieri. Anchetatorii au descins marti dimineata la 26 de adrese din Bucuresti, Sibiu, Dolj si Ilfov. Suspectii ar fi vandut ori decontat medicamente prescrise bolnavilor de cancer. Sau le-ar fi dat pacientilor doar o parte din tratamentul care ii tinea in viata. Noua persoane, intre care trei medici, au fost retinute marti seara in acest dosar, pentru 24 de ore.
Anchetele politistilor au inceput in 2008-2010 si spitalul a cerut sa puna la dispozitie toate dosarele celor trei doctorite.
Cei trei medici nu ar fi putut face singuri aceasta frauda prin care Casa Nationala de Asigurari de Sanatate a fost pagubita cu trei milioane si jumatate de euro, spun procurorii. Acestia au banuiala ca medicii respectivi fac parte dintr-o retea alaturi de farmacisti si distribuitori de medicamente.
Schema ar fi functionat astfel: medicul elibera o reteta compensata care ajungea la farmacie. Acolo, farmacistul trecea in acte, in mod mincinos, ca ar fi dat medicamentele unui pacient. Apoi cerea banii pentru decontare de la Casa de Asigurari de Sanatate, care platea chiar si 4000 de euro o singura data. In acest timp, medicamentele nu paraseau farmacia, ele erau vandute apoi bolnavilor la pretul pietei.
Asa au ajuns anchetatorii la 13 suspecti, medici farmacisti, distribuitori de medicamente, dar si Ioana Vonica, sotia unui medic roman cu o avere estimata la 60 de milioane de euro. Cea din urma s-ar fi ocupat cu distribuirea de medicamente si trecerea lor prin firme fantoma. Anchetatorii sustin ca reteaua de farmacii Reteta, care apartine aceleiasi familii, a fost inchisa astazi in urma perchezitiilor.
Banii incasati ilegal ajungeau la membrii retelei. Asa s-ar putea explica sumele uriase gasite la perchezitii. De la unul dintre medici, politistii au confiscat 100.000 de euro, 140.000 de dolari si 250.000 de lei.
Si in vila din Sibiu a Ioanei Vonica politistii au gasit 560.000 de lei, 5000 de euro si 5000 de dolari. Sotul Ioanei Vonica, medicul Ilie Vonica, este si el martor in acest dosar. Acesta detine grupul Polisano, care cuprinde clinici si spitale private, o fabrica de medicamente, dar si lantul de farmacii "Reteta". Cifra de afaceri in 2010 se ridica la peste 60 de milioane de euro, Ilie Vonica fiind considerat unul dintre cei mai bogati romani.
Metoda decontarilor fictive si a vanzarii unui medicament de doua ori e veche in sistemul nostru sanitar. Din aceasta cauza, bugetul e saracit anual de 300 de milioane de euro, iar bolnavii raman deseori fara medicamente. Inca de acum cinci ani si-au plans soarta in strada. Asa au aparut numeroase grupari care se imbogatesc pe spinarea muribunzilor.
Internetul e plin de indivizi dispusi sa cumpere orice tip de citostatice, care sunt introduse apoi din nou in circuitul decontarilor.
Cum apar astfel de nereguli? Teoretic, orice bolnav are dreptul la tratament gratuit si ar trebui sa-l primeasca fara probleme. In realitate insa, multe citostatice nu ajung la pacient. Dupa ce sunt decontate ilegal la stat, pe retetele unor bolnavi, care nici n-au nevoie de ele, sunt vandute pe piata neagra.
Dorinta de imbogatire e atat de mare incat uneori pacientilor li se injecteaza doze mai mici decat cele prescrise, astfel incat, la finalul unei zile, medicul poate pleca acasa cu fiole sigilate in valoare de sute de euro.
Toate aceste furturi genereaza criza de medicamente. Nu o data s-a intamplat ca bolnavilor din program sa le intarzie tratamentul sau sa le fie respinse dosarele pe motiv ca nu mai sunt fonduri.
Atata vreme cat nu sunt opriti, indivizii care se imbogatesc pe spinarea sistemului sanitar au de unde fura. De la un an la altul, fondurile pentru tratamentul bolnavilor de cancer au crescut si au ajuns in 2014 la 270 de milioane de euro pentru cei 99.000 de pacienti cu diferite forme de boala.