Astfel, de la 1 ianuarie, energia electrică va fi mai ieftină pe piaţa liberă decât pe cea de serviciu universal, iat consumatorii ar trebui să încheie noi contracte pe piaţa liberă dacă vor preţuri mai mici, a declarat, luni, Zoltan Nagy-Bege, vicepreşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE).

Întrebat de ce preţurile cresc atât de mult, reprezentantul ANRE a arătat că piaţa pentru serviciul universal este un fel de plasă de siguranţă pentru cei care rămân fără furnizor, astfel că este normal ca preţurile aici să fie mai mari decât în piaţa liberă.

"În primul rând, preţurile nu mai sunt stabilite de ANRE. Furnizorii îşi vor stabili preţurile de serviciu universal în funcţie de costurile de achiziţie a energiei. Eu mă aştept şi asta comunicăm de ani de zile de la ANRE - şi asta este normalitatea - ca preţul de serviciu universal să fie cel mai mare preţ din piaţă. Pentru că serviciul universal este ca o plasă de siguranţă pentru consumatorii care, din diverse motive, rămân fără furnizor: furnizorul dă faliment, decide să iasă din piaţă sau să renunţe la contracte. Furnizorii de ultimă instanţă au obligaţia să preia acei consumatori de pe o zi pe alta şi trebuie să achiziţioneze energia suplimentară de pe Piaţa pentru Ziua Următoare sau Piaţa de Echilibrare, unde sunt cele mai mari preţuri", a explicat Bege, citat de Agerpres.

Clienţii casnici pot opta pentru oferte avantajoase pe piața concurențială

Reprezentantul ANRE a arătat că şi pentru el este o enigmă de ce diferă atât de mult preţurile de serviciu universal de la un furnizor la altul, cel mai mic preţ fiind 270 de lei şi cel mai mare, 400 de lei, dar, până la urmă, este vorba de politica fiecărei companii.

El a arătat că relevant pentru clientul casnic şi pentru orice fel de client este preţul de pe piaţa concurenţială. Iar acolo preţurile sunt considerabil mai mici, de la 220 de lei la peste 300, iar clienţii casnici au posibilitatea să opteze pentru oferte chiar avantajoase.

"Categoric, de acum încolo şi asta e normalitatea, preţurile din piaţa concurenţială vor fi mai mici decât preţurile de serviciu universal. Îi sfătuiesc pe toţi consumatorii să caute oferte şi cel mai la îndemână instrument este comparatorul de preţuri de pe site-ul ANRE şi aplicaţia pentru telefoanele mobile", a subliniat Bege.

Întrebat dacă, personal, a încheiat un contract în piaţa liberă, vicepreşedintele ANRE a spus că a făcut acest lucru în urmă cu câteva zile şi a constatat că procesul este foarte simplu.

"Eu mă aflam în piaţa reglementată, după ce, la începutul anului trecut, furnizorul cu care aveam un contract în piaţa concurenţială a dat faliment. Chiar zilele trecute am vrut să văd cum funcţionează platformele online şi cum se poate contracta online energia electrică şi pot să vă spun că furnizorii au fost foarte operativi, practic din patru sau cinci click-uri, în decurs de 24 de ore, am avut contract nou la un preţ foarte, foarte bun", a explicat oficialul citat.

El a apreciat că există concurenţă pe piaţa de electricitate în acest moment între furnizori, dar există şi loc de îmbunătăţiri.

"Sunt patru-cinci furnizori mari, care s-au format în regiunile în care aveau clienţi tradiţionali şi fiecare şi-a păstrat mai mult sau mai puţin portofoliul din aceste zone. Eu mă aştept ca în perioada următoare concurenţa să fie mai intensă, odată cu intrarea pe piaţă a unor companii mai mici, dar flexibile şi ambiţioase", a susţinut Nagy-Bege.

Prețurile pe actualele contracte cresc cu 13-26%

Reprezentantul ANRE a mai afirmat că instituţia pe care o reprezintă a început încă din 2019 campania de informare a consumatorilor cu privire la liberalizarea pieţei de energie şi gaze.

De la 1 ianuarie 2021, piaţa de energie electrică va fi complet liberalizată, iar ANRE nu va mai stabili preţurile pentru consumatorii casnici, acestea fiind calculate de furnizorul tradiţional şi se vor numi preţuri de serviciu universal. Consumatorii fie rămân cu actualele contracte, la preţuri de serviciu universal, care cresc cu 13-26%, fie încheie alte contracte în piaţa liberă.

Potrivit calculelor Asociaţiei Energia Inteligentă, pe baza datelor din comparatorul de preţuri de pe site-ul ANRE, cel mai mult se va scumpi electricitatea pentru clienţii casnici ai Enel Distribuţie Banat, respectiv cu 26%. Urmează Enel Distribuţie Muntenia (inclusiv Capitala), unde electricitatea se va scumpi cu 23%, Enel Distribuţie Dobrogea, cu scumpiri de 18%, Electrica Transilvania Sud şi CEZ Distribuţie, cu 17% fiecare.

La clienţii Electrica Muntenia Nord, preţul creşte cu 15%, la Electrica Transilvania Nord, cu 14%, iar la E.ON Distribuţie, cu 13%.

Aceste preţuri sunt cele mai mari din piaţă şi, în opinia Asociaţiei Energia Inteligentă, vinovată pentru situaţia creată este Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) care nici nu a informat consumatorii că piaţa urmează să fie liberalizată, dar nici nu a pregătit optim procesul din punctul de vedere al legislaţiei secundare.

Ministrul Energiei: Furnizorii speculează conservatorismul clienţilor. Preţurile se vor aşeza în următoarele luni

La rândul său, ministrul Energiei, Virgil Popescu, a sfătuit consumatorii casnici de electricitate să încheie noi contracte pe piaţa liberă, unde găsesc preţuri mai mici decât ar plăti dacă rămân cu vechile contracte de la 1 ianuarie.

"Există piaţa concurenţială (liberă - n.r.), care este mai ieftină decât piaţa universală (vechea piaţă reglementată - n.r.) şi există Hidroelectrica, care are un preţ mai mic de la 1 ianuarie. Oamenii ar trebui să se uite pe site-ul ANRE, la comparatorul de preţuri, şi să-şi aleagă oferta cea mai bună. Eu am spus acum vreo două săptămâni, în momentul în care Hidroelectrica a anunţat o ieftinire cu 4% a preţului la energie electrică de la 1 ianuarie, că oricine nu este mulţumit de furnizorul actual îşi poate alege un furnizor din piaţa concurenţială, respectiv poate să se mute la Hidroelectrica, care până acum oferă cel mai mic preţ şi de la 1 ianuarie mai mic decât preţul de anul acesta şi mai mic decât preţul reglementat care este până la 31 decembrie", a spus ministrul Energiei, pentru Agerpres.

În opinia sa, furnizorii în acest moment speculează conservatorismul clienţilor casnici, care nu sunt obişnuiţi să caute şi să compare noi oferte.

"Dacă nu optezi pentru piaţa concurenţială, automat legea nu te lasă să rămâi fără curent electric şi atunci treci în piaţa universală, iar în piaţa universală furnizorii au profitat de acest aspect şi preţul este mai mare faţă de piaţa concurenţială. Evident că orice consumator casnic trebuie să se intereseze şi să-şi caute furnizorul cu preţul cel mai mic", a explicat oficialul ministerial, amintind, din nou, că Hidroelectrica a redus preţul.

El a menţionat că ANRE a obligat furnizorii să notifice toţi clienţii pe care îi au în portofoliu, în cursul lunii decembrie, că pot opta în cursul anului 2020 pentru un furnizor de piaţa concurenţială sau dacă nu, rămân în piaţa universală cu preţul care este mai mare.

Popescu s-a declarat convins că preţurile se vor aşeza în următoarele luni, la fel cum s-a întâmplat şi după liberalizarea pieţei gazelor, care a avut loc la 1 iulie 2020.