Interviu eveniment cu scriitorul Andrei Plesu, la "Dupa 20 de ani". Despre personalitatea viitorului presedinte, jungla cotidiana, fericire si “frumusetea uitata a vietii”
Viitorul sef al statului trebuie sa stie bine macar o meserie, sa vorbeasca cel putin doua limbi straine, sa fie onest si educat. Este portetul, aproape utopic, pe care scriitorul Andrei Plesu l-a facut celui pe care il vede in fruntea tarii.
"Eu vad ca toti candidatii nostri sunt euforici. Eu inteleg ca o campanie este o bataie cu pumnul in piept perpetua, campania are ceva din virilitatea gorilelor care traverseaza jungla spunand “Eu sunt seful”. Sa nu iti placa prea mult. Sa nu te imbaiezi obscen in functia in care te afli, e o functie slujitoare. Daca se vede pe fata ta orgasmul puterii, ceva nu e in regula", a explicat scriitorul Andrei Plesu.
Nu e rau sa ai in fruntea tarii unul de care sa nu-ti fie jena, a mai spus Andrei Plesu, invitat la emisiunea, “Dupa 20 de ani”. Scriitorul a vorbit despre ceea ce el a numit "vedetizarea" politicienilor de la noi.
“Noi descoperim valorile, fie cand sunt pe cale sa le piedem fie cand autorii lor au murit. Suntem iubitori de parastase. Noua ne plac oamenii mari dupa ce am scapat de ei. pana atunci nu stim cum sa-i mai terfelim. Asa am facut cu Brancusi, asa aud ca e acum, dar s-a legat si de Enescu si de altii. Daca nu exista o coerctura de fond aici, incepe sa devina un loc unde nu mai ai motivatie sa faci ceva. Este tara in care Caragiale nu a putut sa stea pana la sfarsit si a ales sa plece, e tara in care Nicolae Iorga a fost asasinat, e tara in care Eliade, Ionescu, Cioran, Blaga au fost interzisi decenii intregi. O sa spuneti ca a fost regimul comunist. Domne, se intampla si dupa. Uite avem un caz acum, avem un scriitor important, Mircea Cartarescu, e pentru a doua oara cred sau a treia oara cand e propus in varianta restransa pentru premiul Nobel. Acum un timp, primul ministru al tarii dadea cu el de pamant, spunea ca e un fel de fascist, un fel de Goebbels, lucruri teribile, facea ironii.. Acuma il felicita, ii doreste succes. Asta arata ca de fapt nu da doi bani pe Cartarescu. Cartarescu este un mic episod de strategie electorala. S-a intamplat ca problema Nobel sa apara in plina campanie, ce facem? Il pupam, il laudam, il sustinem. Dar asta nu inseamna respect pentru valori, dimpotriva, asta este o atitudine ofensatoare. Valoarea este un ciucuras, un breloc, il pui la butoniera cand ai tu nevoie sa stralucesti. E foarte grav. Cuvantul elita a devenit peiorativ. Daca vrei sa spui de cineva de rau spui 'asta e ala cu asa-zisele elite'. Elitistii, si asa mai departe. Ca si cum astia care sunt buni intr-o meserie trebuie mai curadn dispretuiti. Sunt buni astia care n-au nicio meserie, nicio performanta”, sustine Andrei Plesu.
Ce trebuie sa stie sa faca un politician?
“Un dialog vechi al lui Platon spune cum sa ajungi competent ca sa conduci o tara. Daca vrei sa-ti faci o casa te duci la expert, la arhitect. Daca vrei sa-ti faci o corabie, te duci la unul care stie sa construiasca o corabie. In mod ciudat, daca vrei ceva mult mai complicat, si anume sa conduci o cetate, dai drumul la toata lumea. Rezulta ca e ceva innascut. Nu trebuie sa ai o specializare. Chestia asta e cu doua taisuri. Suntem animale politice, cum se spunea in antichitate. Si atunci se poate proceda ca in Atena clasica, fiecaruia ii poate veni randul sa conduca, secretul e sa nu ramai pe viata acolo. Eu cred ca nenorocirea politicului e ca produce oameni pentru care politica este "a lifetime job", o meserie perpetua, acolo ramai. Si daca pleci de acolo este catastrofal, nu stii sa faci altceva, nu esti obisnuit fara masina, birou... Daca faci politica intermitent, pe perioade, pe competentele tale, unde poti sluji, e in regula. Stiti ca in 1945 De Gaulle a infiintat o scoala de politicieni, "Ecole nationale de administration", o pepiniera care sa furnizeze cadre de conducere. Erau 4 domenii de invatamant si asa au si ramas. Si poate ca astea 4 definesc, iar pentru De Gaulle asta era, un om pregatit pentru politica. Trebuia sa stii drept, trebuia sa stii economie, trebuia sa stii politica europeana si, al 4-lea curs, cultura generala. E, incercam sa punem grila asta pe toti politicienii nostri, parlamentari, ce vrem noi, sa vedem la care capitol sunt intr-adevar asezati”, este de parere Andrei Plesu.
Pe acelasi subiect: