Criza prelungita din interiorul USL si tensiunile dintre principalii factori de decizie au facut ca atentia romanilor sa fie indreptata spre evenimentele care au zdruncinat zona politica romaneasca.

"Ii transmit domnului Victor Ponta un mesaj foarte simplu: sa accepte ceea ce este dreptul nostru si ceea ce este spre binele domniei sale, sa il aiba pe Klaus Iohannis vicepremier, decat, mai devreme sau mai tarziu, Klaus Johanis sa devina premier, evident in locul domniei sale", a spus liderul PNL.

Antonescu a adaugat ca, dupa ruperea USL, Ponta nu va putea sa ramana premier pentru mult timp.

"Domnul Ponta face acum o alegere, nu pentru o saptamana, pentru doua, pentru trei, domnul Ponta poate cel mult sa se mentina la putere pana in toamna, in cel mai bun caz pentru domnia sa, dar, in conditiile in care a rupt USL, n-are cum sa isi imagineze ca poate ramane premier dupa toamna decat cu un presedinte pe care il pune domnia sa. Altfel, domnul Klaus Iohannis, pe care vad ca foarte multi nu il vor acum vicepremier, va fi premier, in sfarsit", a aratat Crin Antonescu.

Presedintele PNL, Crin Antonescu, a avertizat si joi seara PSD ca, in situatia in care decide sa-i inlature pe liberali de la guvernare, atunci PNL nu mai intra in opozitie pentru patru ani, iar daca PSD nu va castiga Presedintia, va pierde si guvernarea.

"Daca PNL este acum nevoit sa intre in opozitie, nu mai intra pentru 4 ani, poate ca nici nu intra. Poate ca intra pentru doua saptamani, pentru doua luni, pentru sase luni. Pentru ca e un lucru clar: daca astazi PSD decide sa incalce votul romanilor, votul dat noua cel putin, sa inlature un partener care i-a fost perfect loial si care l-a facut pe Victor Ponta prim-ministru si l-a tinut pe Victor Ponta prim-ministru, si i-a dat partenerului, ca vorbim de Victor Ponta, ca vorbim de PSD, mai mult decat poate sa manance un om sau chiar o vietate omnivora. Dupa toate aceste lucruri daca PSD nu castiga Presedintia, e foarte clar ca pierde si Guvernul", a afirmat Crin Antonescu intr-o emisiune la Realitatea TV.

El spusese anterior ca, "in opozitie, PNL va fi opozitia". Crin Antonescu a tinut sa precizeze ca PNL are numarul necesar de parlamentari inclusiv pentru initierea unei motiuni de cenzura.

„Daca propunerile PNL nu sunt acceptate, ministrii liberali vor demisiona”

Presedintele PNL, Crin Antonescu, a adaugat ca ministrii PNL isi vor da demisia din Guvern, daca propunerile PNL in privinta Guvernului nu vor fi puse in practica pana luni, aratand ca inca spera sa nu se intample acest lucru.

"Noi nu am dat niciun ultimatim. Domnul Ponta a spus ca asteapta pana luni propunerile noastre si noi i-am spus, la randul nostru, ca stie propunerile noatre si ca asteptam pana luni sa fie puse in practica. Nu le punem in practica, punem noi capat acestei chestiuni, pentru ca noi nu putem sa stam la nesfarsit in acest joc, pentru ca noi nu am jucat un joc, nu am vrut sa rupem USL si ca dam vina pe PSD", a afirmat Antonescu.

Intrebat daca ministrii PNL isi vor da demisia din Guvern, Antonescu a raspuns: "Da, dar eu sper sa nu fie nevoie".
Antonescu a mai spus ca este o "propaganda teribila" orchestrata de Victor Ponta si PSD in care se spune ca el ar fi aliatul lui Traian Basescu, iar Klaus Iohannis este atacat, adaugand ca acest lucru arata ca PSD vrea sa rupa USL pentru ca nu il doreste pe Iohannis in Guvern si ca nu-i ramane timp sa pregateasca un candidat propriu la Presedintie.

Crin Antonescu a mai spus ca evaluarea PNL este ca optiunea de a pune capat USL, de a abandona acest obiectiv, este o decizie a lui Victor Ponta si a PSD. El a aratat ca PSD de un an de zile da semne ca pregateste un candidat la Presedintie impotriva candidaturii sale, dar el a cerut doar sa continue acest Guvern.

"PSD pune capat USL pentru ca nu-l vrea pe Klaus Iohannis si pentru ca nu-i ramane timp sa porneasca un candidat la Presedintie si porneste o campanie fatisa ca m-am aliat cu Traian Basescu", a mai spus Antonescu.

Liderul PNL a aratat ca el nu are niciun consilier, fata de Victor Ponta care are "consilieri gras platiti de stat". Potrivit liderului PNL, alianta USL se rupe nu din cauza unor scaune, ci a unor principii incalcate si fapte.

Crin Antonescu a spus ca, in practica, Victor Ponta a avut tendinta de a actiona ca si cum ar fi fost un guvern monocolor si ca masurile propuse de PNL, cum ar fi reducerea CAS cu 5 puncte procentuale la angajator si scutirea impozitului reinvestit, au fost intarziate. "Sunt masuri intarziate care trebuiau negociate mai apasat cu FMI", a spus Antonescu.

Intrebat de comunicarea pe care a avut-o cu ministrii liberali care au demisionat din Guvern, Antonescu a spus: "Eu am avut comunicare cu ministrii nostri si cu primul ministru. Dinspre ei comunicarea s-ar putea sa fi avut lacune. Exista cateva decizii importante pe care nu le-am discutat deloc, nu am fost informat deloc".

Sinteza declaratiilor lui Crin Antonescu

- Nu stiu daca voi castiga alegerile, raspunsul este doar in mica masura la candidati. Cetatenii Romaniei vor decide. In momentul de fata, formal sunt sustinut de USL, insa real de PNL

- USL nu inseamna Antonescu + Ponta. USL inseamna doua partide mari si daca uniunea nu va rezista, asta nu se leaga de cata incredere am eu in Victor Ponta.

Probleme la guvernare

- Optiunea de a pune capat USL este o decizie a lui Ponta si a PSD. Sunt insa si probleme de program. Am dorit o viziune despre o justitie independenta, de a o scoate de sub influenta lui Traian Basescu, dar NU de a o duce sub influenta altora. Sunt programe economice cu care trebuie sa ne grabim, dar domnul Ponta vrea sa le amane.

- E clar ca PSD vrea sa aiba un candidat la prezidentiale.

- E suficient sa avem un an agricol mai prost pentru ca economia Romaniei sa sufere. De la cota unica, pana la mentinerea codului muncii, am avut mai multe masuri de dreapta in aceasta perioada de guvernare. Urmeaza si alte masuri precum reducerea impozitului pe profitul reinvestit.

- Suntem cu totii victimele unui hatis birocratic care n-ar mai trebui sa existe. Sunt decizii care au fost amanate, care n-au fost aplicate la timp, sunt si alte probleme in viziunea de guvernare

"Fractura" de comunicare cu ministrii PNL

- Eu am avut mereu comunicare cu ministrii nostri si cu premierul. Dinspre ei, s-ar putea sa nu fi mers comunicarea. Sunt decizii importante pe care nu le-am discutat impreuna si de care uneori nici nu am fost informat

- Teoria demagogica a lui Ponta este ca la Guvern toata lumea se leapada de hainele politice. Ponta a procedat de parca Guvernul este incolor politic. Tendinta unui om politic care ajunge presedinte sau premier e sa se dea un fel de tehnocrat. E aberant.

- Ministrii au demisionat, nu i-am fortat, dar nici nu ne-am fi inteles bine daca ramaneau. Domnul Stroe n-a fost probabil primul vinovat in tragedia din Apuseni, dar a avut o comunicare catastrofala. In peisajul unei remanieri, oricum ne gandeam sa facem schimbari. Ca la fotbal, jucatorii se schimba

RUPEREA USL

- N-am vrut sa dam nicio lovitura nimanui cu Klaus Iohannis. Cand un asemenea om este dus intr-un Guvern, primul beneficiar este chiar premierul. Domnul Ponta prelungeste jenant un lucru simplu. Domnul Klaus Iohannis nu este un titirez. Este prim vicepresedinte al PNL si a fost propus de noi intr-o anumita pozitie, nu unde vrea domnul Ponta.

- Noi am propus: Klaus Iohannis, ministru de Interne si vicepremier. Alianta nu se rupe de la niste scaune ci de la niste principii si niste fapte.

- E evident ca nici cu Boc, nici cu Ungureanu, nici cu Ponta nu intram in Schengen pentru ca nu vrea Germania. Si Traian Basescu vorbeste ca prezenta unui om ca Iohannis in Guvern este un plus in fata Germaniei pentru intrare in Schengen. Daca nu-l vrea pe Iohannis, inseamana ca Victor Ponta nu ne vrea pe noi, liberalii, in Guvern.

- Nu am dat un ultimatum, am vorbit de conditii. Domnul Ponta a spus ca asteapta pana luni propunerile. Noi i-am spus ca le stie deja. Daca nu le pune in practica, vom pune noi punct. Ne vom retrage ministrii si vom anunta iesirea de la Guvernare. Sper sa nu fie nevoie.

Despre "propaganda" PSD

- Problema domnului Ponta este ca nu mai poate sa mearga inainte cu un Guvern comun, pentru ca ar insemna sa sustina candidatura comuna. Vor sa aiba timp pentru un candidat propriu.

- E o campanie dusa de consilieri si de postul aproape personal al domnului Ponta. Ultima tema este ca ma invata Cozmin Gusa ce sa fac. Eu n-am consilieri.

Cum ar putea arata noul Guvern

- Daca PNL iese de la Guvernare, nu va mai exista o supermajoritare ci mai multe posibile majoritati. E posibil ca aceasta sa se construiasca in jurul PSD. PSD si UNPR au inghitit aproape tot fostul PPDD.

- Daca Ponta ramane sa conduca un Guvern carpit, nu il vom sustine. Evident ca daca vom ajunge in opozitie, vom introduce si o motiune de cenzura.

- Dupa decembrie 2013, am fost foarte putin critic la adresa PDL, pentru ca treaba mea era alta, nu sa injur opozitia. Daca isi imagineaza ca evaluarea noastra asupra a ceea ce-au facut cat au fost la guvernare s-a schimbat, se insala. PNL si PDL pot discuta si actiona impreuna pe cateva principii majore: apararea Statului de drept, actiuni de politica externa.

- Daca acest Guvern nu merge inainte, domnul Ponta trebuie sa demisioneze si sa solicite un nou mandat. Ca sa nu mai vorbim de alegeri anticipate, care ar fi corecte, dar nu potrivite in contextul actual.

Emisiunea poate fi urmarita pe ProTV si pe Voyo.ro.