Guvernul s-a răzgândit în privința salariului minim. Anunțul autorităților
Guvernul s-a răzgândit în privința salariului minim, după ce le-a promis bani mai mulți angajaților cu peste 15 ani vechime ori studii superioare.
Acum autoritățile anunță că, de la 1 ianuarie, doar cei cu facultate vor avea un salariu minim de 2350 de lei brut. Ceilalți vor primi numai 2080 de lei brut.
Victor, un bărbat trecut de 60 de ani, care vinde ziare în București, primește doar salariul minim pe economie, deși lucrează de peste patru decenii.
Acum a aflat că salariul sau nu va crește de la 1.900 de lei brut, cât are în prezent, la 2.350 de lei, de la 1 ianuarie, așa cum a anunțat Guvernul în toamnă. Ci că majorarea va fi mai mică - la 2.080 de lei brut. Așadar, bărbatul va primi în mână cu 100 de lei mai mult, nu cu 150 de lei.
La fel ca Victor, 785.000 de români primesc cel mai mic salariu din economie, deși au experiență de lucru de peste 15 ani.
Pentru ei și pentru alți 350.000 de români cu studii superioare, fostul ministru al Muncii, Lia Olguța Vasilescu, anunțase în octombrie un salariu minim diferențiat de 2.350 de lei brut. Însă acum, Guvernul își ține promisiunea doar pe jumătate - numai cei cu facultate vor avea salariul minim diferențiat.
“Pe salariul minim diferenţiat singurul lucru pe care-l luăm în calcul sunt studiile, nu ne vom referi la vechime”, a declarat Viorica Dăncilă.
Patronii au criticat măsura salariului diferențiat.
Florin Jianu, președintele Consiliului IMM: ”Salariul minim trebuie crescut de 1 ianuarie, trebuie să existe un singur prag pentru salariul minim pe economie, suntem de acord să crească cu 100 de lei.″
Conform ministerului Muncii, de măsura creșterii salariului minim pe economie vor beneficia în total aproape 2.380.000 de români, plătiți acum cu lefuri cuprinse între 1900 de lei și 2.350 de lei brut.
Mai multe despre:
#salariu minim#Guvern
Pe acelasi subiect: