Dăncilă vrea să declare sectorul construcțiilor “prioritar şi de importanţă naţională" și propune un salariu minim de 3.000 lei
Viorica Dancila
Domeniul construcţiilor va fi declarat "prioritar şi de importanţă naţională" pentru economia românească, a anunţat, joi, prim-ministrul Viorica Dăncilă, precizând că, pentru acest sector, va fi stabilit "un salariu minim brut lunar de 3.000 de lei".
La începutul şedinţei solemne de Guvern de la Alba Iulia, premierul a anunţat că vor fi aprobate prin memorandumuri "două acorduri în domenii prioritare pentru România - construcţii şi educaţie", care vor fi semnate cu sindicatele şi patronatele imediat după reuniune.
"Acordul în domeniul construcţiilor: vom declara acest sector prioritar şi de importanţă naţională pentru economia românească pentru următorii 10 ani. Pentru sectorul construcţiilor, vom stabili un salariu minim brut lunar de 3.000 de lei, vom elimina taxele pe muncă pentru angajatori, iar pentru angajat le vom stabili astfel încât salariul minim net lunar să depăşească echivalentul în lei a 500 de euro", a explicat Dăncilă.
Potrivit şefei Executivului, vor fi introduse şi alte măsuri suplimentare pentru combaterea muncii la negru în acest sector.
"O altă măsură va consta în introducerea obligativităţii de acordare a avansului pentru contracte de lucrări, în procent de 30%, indiferent de sursa de finanţare şi restituirea acestuia prin reduceri procentuale la fiecare factură, până la finalizarea proiectului", a arătat Dăncilă.
În sprijinul finanţării acestui sector va fi înfiinţat "un fond de garantare pentru construcţii cu participarea statului în procent de 80% şi a firmelor de construcţii cu 20%", a informat premierul.
Recent, patronii din construcții au propus o serie de măsuri pentru a aduce în țară măcar 10% dintre românii plecaţi la muncă în străinătate, cerând Guvernului să subvenţioneze acest domeniu, după modelul din IT.
Adică să stabilească un salariu net de 500 de euro pe ramură, dar veniturile constructorilor să fie taxate la jumătate, faţă de restul salariaţilor. Analiştii critică propunerile şi spun că o intervenţie a statului ar face mai mult rău.
Patronii companiilor de construcţii spun că în domeniul lor lucrează 300.000 de români, dar că ar avea nevoie de încă 300.000.
Pe acelasi subiect: