Guvernul renunta oficial la ordonanta privind salarizarea bugetarilor. Suciu: “De maine, vom avea o alta abordare”
Dan Suciu, purtatorul de cuvant al Guvernului
Executivul va lucra la un nou act normativ privind salarizarea bugetarilor, in conditiile in care ordonanta anuntata saptamana trecuta a fost abandonata, a declarat purtatorul de cuvant al Guvernului, Dan Suciu, dupa sedinta de miercuri a Guvernului.
"Nu vom continua pe acest proiect de salarizare. Scopul Guvernului e sa vina cu un proiect acceptat de partenerii sociali, in limitele fiscal bugetare pe care ni le permitem. (...) Fostul proiect pe care l-am abandonat prevedea ca niciun salariu in plata nu ar fi scazut. (...) Incepand de maine vom avea o noua abordare a acestui subiect", a afirmat Dan Suciu.
Acesta a spus ca in sedinta de guvern nu s-a luat in discutie situatia ministrului Muncii, Ana Costea, care afirma ca isi va da demisia daca ordonanta privind salariile va fi pe ordinea de zi a sedintei de guvern de miercuri.
"Nu s-a luat in discutie situatia doamnei Costea in acest moment. Ceea ce s-a discutat este ca de maine vom veni cu o alta abordare in privinta ordonantei care prevede modificari de salarizare in sectorul public", a adaugat Suciu.
Marti, reprezentantii Guvernului si cei ai sindicatelor au avut negocieri dure pe marginea ordonantei privnd salarizarea in sectorul bugetar, care au dus la retragerea proiectului de pe masa Guvernului. Insusi ministrul Muncii a cerut oprirea discutiilor pe acest act normativ, amenintand cu demisia, in caz contrar.
Principala nemultumire a sindicalistilor a fost legata de faptul ca proiectul privind salarizarea in sistemul bugetar nu rezolva marile discrepante in salarizarea personalului din acest sector, ba mai mult, in unele situatii salaiile urmau sa scada.
Potrivit notei de fundamentare a proiectului de act normativ, documentul urmarea eliminarea suprapunerilor salariale datorate cresterii salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata, care a condus la suprapunerea primelor 24 de clase de salarizare din Legea-cadru nr.284/2010, eliminarea nivelurilor diferite de salarizare pentru aceeasi functie, in cadrul aceleiasi institutii, eliminarea egalizarii salariilor pentru persoane cu vechime in munca diferita, eliminarea suprapunerilor salariale pentru angajatii care au studii diferite (studii superioare, studii medii, studii generale), precum si stabilirea si calcularea salariilor in baza unui singur act normativ.
Astfel, raportul intre salariul de baza minim si cel maxim in sectorul bugetar urma s fie de 1 la 12. Cel mai mic salariu de baza ar fi fost de 1.250 lei, pentru functii cu studii medii si generale, iar cel mai mare de 15.000 lei, pentru functia cu cea mai mare responsabilitate in stat, respectiv presedintele tarii.
Pe acelasi subiect: