"
O politica bugetara expansionista intr-un mediu de crestere puternica reprezinta o sursa de ingrijorare. Cresterea economica puternica din 2015 a fost consolidata prin reduceri fiscale si cresteri salariale in sectorul public. Acestea au fost hotarate ad-hoc si au fost aprobate in afara procesului bugetar, fara a se prevedea finantarea lor, conform legislatiei nationale. Noi masuri bugetare expansioniste au intrat in vigoare din ianuarie 2016, mai multe fiind planificate pentru 2017. Se estimeaza ca deficitul finantelor publice va creste de peste 3 ori ca procent din PIB in numai 2 ani. Acest lucru submineaza consolidarea bugetara care a fost realizata treptat in ultimii ani si indica faptul ca nu s-a aplicat in mod eficace cadrul bugetar pentru a se asigura sustenabilitatea finantelor publice", se arata in document.
Cresterea potentiala, informeaza raportul, este limitata de planificarea si coordonarea ineficienta a investitiilor publice.
"In acelasi timp, cresterea potentiala este limitata de planificarea si coordonarea ineficienta a investitiilor publice, de cea mai scazuta rata de absorbtie a fondurilor europene, de un mediu de afaceri nefavorabil, de o intensitate scazuta a cercetarii si dezvoltarii si de reforme structurale prelungite, inclusiv in ceea ce priveste intreprinderile de stat. Expansiunea bugetara, care stimuleaza in primul rand consumul intern in contextul unei cresteri economice deja solide, fara luarea unor masuri suplimentare ce vizeaza oferta, ar putea antrena noi dezechilibre interne si externe", informeaza sursa citata.
Totodata, noile reduceri fiscale si cresterea salariilor din sectorul public vor majora deficitul la peste 3% din PIB pana in 2017, se mai arata in document.
"Cu toate acestea se preconizeaza ca noile reduceri fiscale din 2016 si 2017, precum si cresterea salariilor din sectorul public vor majora deficitul la peste 3% din PIB pana in 2017. Se asteapta ca datoria publica sa creasca la peste 40%, in aceeasi perioada", se arata in document.
Potrivit sursei citate, finantele publice au fost stabile in 2015, dar se prevede o deteriorare a acestora ca urmare a cresterii cheltuielilor, a reducerii TVA si a altor taxe.
"Romania si-a atins, in 2014, obiectivul pe termen mediu, anume un deficit de 1% din PIB in termeni structurali. In 2015, imbunatatirea colectarii impozitelor i-a permis Romaniei sa isi mentina obiectivul pe termen mediu, in pofida unor derapaje in materie de cheltuieli", informeaza sursa citata.
Raportul de tara al Romaniei, realizat de catre serviciile CE, nu constituie pozitia oficiala a institutiei europene, se noteaza in raport.