Proiectul salarizarii bugetarilor prevede ca niciun salariu de baza in sectorul de stat sa nu fie mai mic de 1.250 de lei – in cazul funcationarilor care nu au studii superioare – si de 1.290 de lei, in cazul celor cu studii superioare. Cat despre cel mai mare salariu, acesta va intra in contul presedintelui Romania, care va castiga 15.000 de lei (brut) pe luna.

Sefii Senatului si Camerei Deputatilor, dar si premierul si presedintele Curtii de Conturi, vor incasa, conform proiectului, 13.706 lei pe luna, brut. Si tot atat va primi ca indemnizatie lunara de la stat si Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, conform documentului citat.

Ministrii, consilierii prezidentiali, primarul general al Capitalei, Avocatul Poporului dar si arhiepiscopii majori si mitropolitii ortodocsi vor fi platiti cu 12.124 de lei.

Potrivit Ordonantei de Guvern 14/2015, aprobata de Guvernul Ponta in iulie, anul trecut si care este inca in vigoare, in prezent presedintele, premierul si presedintii Camerelor castiga 21.540 lei brut, ministrii si consilierii prezidentiali primesc 19.055 lei brut, iar vicepremierul castiga 20.000 lei brut.

Potrivit noului act normativ, aflat in prezent in dezbatere publica, un primar va lua de la 3.207 lei brut (pentru edilii localitatilor ce nu au mai mult de 1.500 de suflete) pana la 6.059 de lei pentru primarii marilor orase si sectoarelor Bucurestilor. Senatorii si deputatii simplii. pe de alta parte, vor incasa 10.150 de lei brut.

Un medic primar va incepe de la un salariu de baza de 3.459 si va ajunge pana la 4.307 lei – sau 4.819 lei in cazul celor de la urgente. Rezidentii vor incepe de la un salariu de baza de 1.470 lei iar asistentele din spitale si policlinici, de la 1.900 de lei.

Profesorii din invatamantul preunivesitar cu studii superioare si grad didactic I vor avea salariile de baza cuprinse intre 1.975 si 3.470 lei, cei cugradul II intre 1.758 si 3.049 lei, iar cei cu definitivat vor porni de la 1.707 lei si vor putea ajunge la 2.920 lei.

In invatamant, un profesor universitar cu gradatie maxima si peste 25 ani vechime va luaun salariu de baza de 5.339 lei (brut), potrivit proiectului. Salariul de baza al unui preparator va pleca de la 1.506 lei, putand ajunge la 2.107 lei. Un profesor cu gradul didactic I poate ajunge la un salariu de baza de 3.470 lei, iar un institutor cu gradul I, pana la 2.797 lei. Suplinitorii, cu studii liceale si fara pregatire de specialitate, vor avea salarii de baza de la 1.280 si pana la 1.669 lei.

PROIECTUL DE LEGE POATE FI CONSULTAT AICI

Potrivit notei de fundamentare, proiectul urmareste eliminarea suprapunerilor salariale datorate cresterii salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata, care a condus la suprapunerea primelor 24 de clase de salarizare din Legea-cadru nr.284/2010, eliminarea nivelurilor diferite de salarizare pentru aceeasi functie, in cadrul aceleiasi institutii, eliminarea egalizarii salariilor pentru persoane cu vechime in munca diferita, eliminarea suprapunerilor salariale pentru angajatii care au studii diferite (studii superioare, studii medii, studii generale), stabilirea si calcularea salariilor in baza unui singur act normativ, eliminandu-se vidul legislativ, mai ales pentru personalul nou-incadrat etc.

Astfel, raportul intre salariul de baza minim si cel maxim in sectorul bugetar va fi de 1 la 12. Cel mai mic salariu de baza va fi de 1.250 lei, pentru functii cu studii medii si generale, iar cel mai mare de 15.000 lei, pentru functia cu cea mai mare responsabilitate in stat. Salariile de baza pentru fiecare functie vor fi stabilite, in raport de studii, grade/trepte profesionale si gradatii. Promovarea in grade/trepte profesionale se va face de regula pe un post vacant, din 3 in 3 ani, sau conform unor reglementari din statutele proprii.

De asemenea, in nota de fundamentare se precizeaza ca avansarea in gradatii se va face din 5 in 5 ani, cu exceptia primei gradatii care se va acorda dupa 3 ani.

Efortul financiar brut necesar implementarii proiectului de ordonanta de urgenta va fi de 2,344 miliarde de lei, iar impactul net va fi de 1,503 miliarde de lei.
 
Purtatorul de cuvant al Guvernului, Dan Suciu, anunta, saptamana trecuta, ca prin adoptarea acestei ordonante, vor aparea modificari in principal in jumatatea inferioara a grilei de salarizare, adica vor creste in special salariile mici. Astfel, majorarile vor fi de pana la 20%, cum va fi cazul asistentilor sociali. In medie, cresterea este de 5% pe fondul de salarii.