Guvernul infiinteaza o agentie pentru valorificarea bunurilor confiscate de la persoanele condamnate, cu asistenta din Franta, SUA si Olanda
Averi
Bunurile indisponibilizate in proces penale vor fi valorificate prin intermediul unei noi structuri, denumita Agentia Nationala de Identificare a Bunurilor Indisponibilizate, care va fi infiintata in baza unui proiect de lege transmis Parlamentului spre dezbatere in regim de urgenta, scrie Mediafax.
Noua structura va avea 30 de angajati si va fi condusa de catre un director general propus de Ministerul Justitiei si de un director general adjunct propus de Ministerul Finantelor, a precizat ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, intr-o conferinta de presa organizata pentru a marca lansarea in dezbatere publica a proiectului de act normativ.
Conform ministrului, proiectul a fost redactat pe baza recomandarilor primite din partea expertilor francezi si olandezi, urmand sa fie primite sugestii si din partea celor americani.
In urma cu o luna, Guvernul anunta ca va crea o structura speciala pentru valorificarea la nivel national a bunurilor confiscate in cadrul procedurilor judiciare penale, in incercarea de a creste gradul de valorificare a creantelor provenite din infractiuni la cel putin 25%, nivelul actual de valorificare fiind extrem de scazut.
La acel moment, noua structura era pregatita sa fie denumita "Oficiul National de Management al Bunurilor Sechestrate/Confiscate".
In prezent, Oficiul National de Prevenire a Criminalitatii si Cooperare pentru Recuperarea Creantelor provenite din Infractiuni, din cadrul Ministerului Justitiei, este structura cu atributii in acest domeniu, dar rapoartele si evaluarile internationale din cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare al Comisiei Europene au indicat dificultati in activitatea de valorificare a bunurilor confiscate, deoarece competentele de management al bunurilor sechestrate sunt partajate intre mai multe autoritati, fara o coordonare eficienta, cu impact inclusiv asupra sumelor efectiv recuperate de catre ANAF prin procedurile de valorificare.
Conform legii, sumele respective trebuie valorificate de Agentia Nationala de Administrare Fiscala, aflata in subordinea Ministerului Finantelor.
Statistic, conform datelor furnizate de ANAF si monitorizate de Oficiu, procentul de recuperare efectiva a sumelor de bani provenind din activitatea de punere in executare a ordinelor de confiscare emise de instantele de judecata a inregistrat o scadere accentuata in ultimii ani.
La finele lunii februarie, la bilantul Directiei Nationale Anticoruptie, in prezenta presedintelui Klaus Iohannis si a premierului Victor Ponta, seful DNA, Codruta Kovesi, a aratat ca hotararile judecatoresti definitive in cauzele DNA au inclus confiscarea a peste 310 milioane de euro, suma care, daca ar fi fost executata si recuperata, ar fi asigurat fondul de salarii pe care statul il plateste tuturor medicilor intr-un an.
Pe acelasi subiect: