ANAF explica de ce nu poate recupera prejudiciile de la persoanele condamnate: comunicare defectuoasa, firme fantoma sau lipsa de interes pentru bunurile confiscate
Victor Ponta, ANAF
Lipsa unei baze de date nationale cu deciziile instantelor, dosare cu autori necunoscuti si "firme fantoma", absenta cumparatorilor la licitatiile cu bunuri confiscate si persoanele fara venit din inchisoare sunt cateva dintre cauzele pentru care recuperare prejudiciilor este scazuta, sustine ANAF, intr-un document citat de Mediafax.
In document se arata ca, pentru perioada 2010-2012, se afla in executare 8.261 de dosare, din care 1.656 dosare doar in 2014. Totodata, ANAF este in curs de inventariere a sumelor stabilite de instante si acoperite prin masuri asiguratorii, precum si de defalcare pe unitati ale parchetelor (DNA, DIICOT, parchete judetene).
Referitor la recuperarea scazuta a prejudiciului, conducerea ANAF il informeaza pe prim-ministrul Victor Ponta asupra cauzelor care, in opinia institutiei, impiedica obtinerea unor rezultate satisfacatoare.
"Deciziile instantelor se comunica direct unitatilor de administrare, fara a exista o baza de date la nivel national. Avem instrumentari de dosare cu autori necunoscuti sau firme fantoma care duc la hotarari de judecata ce nu pot fi valorificate. Se dispune insa confiscarea si in astfel de cazuri, iar sumele se adauga la totalul despre care vorbim. Totodata, avem situatii in care motivarea si comunicarea hotararilor de judecata se fac cu destula intarziere, astfel incat bunurile ajung sa fie vandute pana suntem instiintati ca trebuie sa le confiscam. Sunt situatii in care comunicarea se face in extras din titlul executoriu, ceea ce obliga unitatile fiscale sa identifice, sa solicite si sa obtina documentele complete care au stat la baza cazului respectiv. In procesul cercetarii penale, unele masuri asiguratorii dispuse se transmit pentru ducere la indeplinire catre organele MAI si, ulterior, dispozitivul sentintei se transmite si la organul fiscal. Exista chiar si situatii in care bunurile mobile sau imobile ce urmeaza a fi valorificate prin licitatie sa nu prezinte niciun fel de interes chiar si in conditiile in care pretul de pornire este diminuat cu 50%", se arata in document.
De asemenea, conducerea ANAF arata ca sunt multe cazuri in care este vorba de bunuri imobile obtinute in timpul casatoriei, iar aceasta situatie impune un proces de partajare, ceea ce inseamna proceduri anevoioase de partaj judiciar, dar si situatii cand persoanele vinovate sunt in penitenciar pentru executarea pedepsei si nu au surse de venit sau bunuri.
Pentru cresterea gradului de recuperare a prejudiciului, conducerea ANAF considera ca este nevoie de inventarierea cazuisticii din toate unitatile si crearea unei baze de date la nivel national, precum si de crearea unei aplicatii informatice care sa gestioneze baza de date, urmarind stadiul executarii fiecarui titlu de creanta/hotarare definitiva, astfel incat sa se stie "la centru" tot ce se intampla in teritoriu si unde apar probleme.
Totodata, este solicitata infiintarea si operationalizarea, de la 1 iulie, a unei structuri administrative dedicate la nivel national, formata din specialisti care sa se ocupe exclusiv de monitorizarea si coordonarea actiunilor de recuperare a prejudiciilor, precum si infiintarea de servicii teritoriale de coordonare a acestei noi activitati distincte la nivelul fiecarei directii regionale.
La finalul informarii, conducerea ANAF propune ca in cadrul Ministerului Justitiei sa fie infiintata o structura care sa monitorizeze integral intregul proces de recuperare a prejudiciilor.
Marti seara, premierul Victor Ponta a apreciat ca ideea conform careia ANAF nu este performanta in recuperarea prejudiciilor, invocata la ultimul bilant al DNA, a fost "o mica pacaleala", el aratand ca este nevoie de hotarari judecatoresti definitive si irevocabile.
Pe acelasi subiect: