Purtatorul de cuvant al Guvernului, Dan Suciu, a declarat, luni, pentru Mediafax, ca Guvernul analizeaza situatia creata in urma deciziei Curtii Constitutionale (CC).

"Guvernul analizeaza situatia legala si financiara aparuta in urma deciziei Curtii", a spus Suciu, fara alte detalii.

Surse politice au declarat ca datele analizate la nivelul Guvernului releva ca numai pentru returnarea contributiilor de asigurari sociale retinute pensionarilor in acest an si identificate drept neconstitutionale ar fi necesar un efort bugetar de aproximativ 650 milioane lei, motiv pentru care in interiorul coalitiei sunt opinii divergente.

"Unii membrii ai coalitiei insista pentru returnarea contributiilor retinute pensionarilor sub acest plafon de 740 lei, chiar si esalonat, iar altii amintesc ca legea nu actioneaza retroactiv si solicita ca, daca sunt identificate fonduri disponibile, banii sa fie folositi pentru recuperarea salariala in sectorul bugetar si nu pentru pensii", au aratat sursele.

Potrivit OUG 107/ 2010, persoanelor care beneficiaza de pensii de peste 740 de lei li se retine, de la 1 ianuarie 2011, 5,5% contributii de sanatate.

In mai multe judete, dupa intrarea in vigoare a acestei ordonante mii de pensionari cu pensii mai mari de 740 de lei au depus plangeri prealabile la casele judetene de pensii, in care solicitau restituirea contributiei de sanatate de 5,5%, iar institutiile le-au respins pe considerentul ca o astfel de cerere nu poate modifica o ordonanta de urgenta.

In 13 martie, Curtea Constitutionala a constatat ca dispozitiile art. 259 alin.(2) din Legea 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, care au format obiectul exceptiei de neconstitutionalitate ridicate de Kiss Andrei in dosarul 204/33/2011 al Curtii de Apel Cluj - Sectia comerciala, de contencios administrativ si fiscal, sunt constitutionale in masura in care se interpreteaza in sensul ca procentul de 5,5 se aplica numai asupra veniturilor din pensii care depasesc 740 de lei.

Potrivit Casei Nationale de Pensii Publice, noua modalitate de calcul al contributiilor de asigurari sociale de sanatate se va aplica in mod automat pentru toti pensionarii care au pensii mai mici de 740 de lei, nefiind necesara depunerea unor cereri.

Ministrul Muncii, Claudia Boghicevici, a declarat, vineri, ca pensiile sub 740 de lei nu sunt afectat de retinerea contributiilor de asigurari sociale de sanatate, iar pentru cererile de restituire retroactiva a sumele platite pentru CAS nu exista temei legal, prevederile aplicandu-se doar pentru viitor.

Uniunea Nationala a Judecatorilor a solicitat Executivului sa ia masuri prin care sa rezolve situatia pensionarilor afectati de reglementarea privind contributiile de sanatate declarata neconstitutionala de CCR, avertizand ca un nou val de litigii ar duce la blocarea activitatii sectiilor de solutionare a conflictelor de munca.

Un reprezentant al Federatiei Nationale a Sindicatelor Pensionarilor din Romania a depus, luni, la Guvern, un memoriu prin care ii solicita premierului Mihai Razvan Ungureanu o intrevedere pe tema returnarii contributiilor de asigurari sociale platite de catre pensionari.

Potrivit memoriului depus la Guvern, Federatia Nationala a Sindicatelor Pensionarilor din Romania doreste sa ii prezinte premierului Ungureanu solutiile pe care le considera necesare cu privire la returnarea contributiilor de asigurari sociale platite de persoane cu pensii peste 740 lei, in vederea depasirii situatiei aparute ca urmare a deciziei Curtii Constitutionale.