Guvernul a adoptat majorarea salariului minim începând cu 1 ianuarie 2019. Dăncilă dă asigurări că salariile și pensiile nu vor fi înghețate anul viitor
Executivul a adoptat vineri, Hotărârea prin care salariul minim brut crește la 2.080 lei şi, respectiv, la 2.350 lei pentru angajaţii cu studii superioare, de la 1 ianuarie 2019. Premierul Viorica Dăncilă a dat asigurări că salariile şi pensiile vor continua să crească potrivit legii.
"Discutăm în şedinţa de astăzi hotărârea de Guvern prin care majorăm salariul minim brut la 2.080 lei, respectiv, 2.350 de lei pentru angajaţii cu studii superioare şi cu un an vechime în domeniul acestor studii. Această decizie va intra în vigoare începând cu 1 ianuarie 2019. Adoptăm acest act având în vedere ordonanţa prin care am modificat Codul muncii şi am introdus noţiunea de salariu minim diferenţiat. Majorarea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată la 2.080 lei reprezintă o creştere de 9,47%, iar nivelul de 2.350 lei aplicat pentru personalul cu studii superioare şi cu o vechime în muncă de cel puţin un an reprezintă o creştere de 23,68%", a precizat Dăncilă, la începutul şedinţei de Guvern.
Premierul a respins informaţiile apărute în spaţiul public privind îngheţarea salariilor şi pensiilor anul viitor.
"Construcţia bugetului pe anul viitor are în vedere creşterea salariilor în sistemul public şi veniturile pensionarilor aşa cum este stabilit în legea pensiilor. Cu alte cuvinte, salariile şi pensiile nu vor fi îngheţate, ci vor creşte. Aceasta pentru că au apărut în spaţiul public anumite informaţii care pot crea incertitudine şi cred că nu este corect, nu este drept să creăm îngrijorări, să ne jucăm cu sentimentele pensionarilor, ale salariaţilor şi să ducem în spaţiul public informaţii eronate. Am vrut să pun capăt acestor speculaţii nefondate apărute în spaţiul public", a explicat Dăncilă.
Ministerul Muncii a anunțat că Guvernul a aprobat Hotărârea prin care salariul minim brut crește la 2.080 de lei, iar pentru angajații pe funcții pentru care sunt necesare studii superioare și care au cel puțin un an vechime, salariul minim brut crește la 2.350 de lei.
În 9 noiembrie Guvernul a aprobat o ordonanță de urgență prin care a fost modificat Codul Muncii - Legea nr. 53/2003 și a creat cadrul legal pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată diferențiat, prin raportare la criteriile referitoare la nivelul studiilor și al vechimii în muncă.
Majorarea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată de la 1.900 lei la 2.080 lei reprezintă o creștere de 9,47%, iar pentru personalul încadrat pe funcții cu nivel de studii superior și o vechime în muncă de cel puțin un an, majorarea de la 1.900 lei la 2.350 lei reprezintă o creștere de 23,68%.
Pentru un program complet de lucru 167,333 ore, în medie, pe lună, în anul 2019 valoarea medie orară a salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată reprezintă 12,43 lei/oră pentru cuantumul de 2.080 lei lunar, față de 11,40 lei/oră pentru cuantumul de 1.900 lei lunar.
Pentru un program complet de lucru 167,333 ore, în medie, pe lună, în anul 2019 valoarea medie orară a salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată reprezintă 14,044 lei/oră pentru cuantumul de 2.350 lei lunar, în cazul personalului încadrat pe funcții pentru care se prevede nivelul de studii superioare, cu o vechime în muncă de cel puțin un an, față de 11,40 lei/oră pentru cuantumul de 1.900 lei lunar.
Ponderea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată de 2.080 lei în câștigul salarial mediu brut de 4.657 lei, prognozat pentru anul 2019 de către Comisia Națională de Strategie și Prognoză, este de 44,66 %.
Documentul prevede, de asemenea, că toate drepturile și obligațiile stabilite potrivit legii prin raportare la salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată se determină utilizând nivelul salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată de 2.080 lei.
Voucherele de vacanță se vor acorda și în 2019 și 2020
Premierul Viorica Dăncilă a mai anunţat că voucherele de vacanţă în valoare de 1.450 lei vor fi acordate angajaţilor din sectorul public şi în următorii doi ani - 2019 şi 2020.
"Printr-o decizie pe care o adoptăm astăzi, continuăm o măsură care a contribuit la dezvoltarea turismului românesc. Vom acorda voucherele de vacanţă în valoare de 1.450 de lei angajaţilor din sistemul public şi în următorii doi ani, 2019 şi 2020. Vorbim de o măsură apreciată şi de către români. Peste 1.200.000 de persoane au primit vouchere de vacanţă în acest an, pe care le-au utilizat în unităţi de cazare în România", a precizat Dăncilă, la începutul şedinţei de Guvern.
Ea a subliniat că acordarea acestor vouchere a dus la o creştere cu peste 5% a numărului de turişti până în luna septembrie.
"Acest fapt a dus la o creştere cu peste 5% a numărului de turişti din ţara noastră, până în luna septembrie, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut. De asemenea, faţă de anul trecut, se înregistrează o creştere cu 10% a solicitărilor de autorizaţii pentru unităţile de cazare din România", a adăugat Dăncilă.
Pe acelasi subiect: