Specialiştii în resurse umane avertizează că numărul acestor tineri fără planuri ar putea creşte.

Reporter: ''Nu te gândeşti că ar fi ok şi un job?
Alin Goleanu: "Încă nu. Primesc o pensie de urmaş după mama mea şi dacă reuşesc în continuare să o primesc, deci n-are rost să merg la lucru."
Reporter: "Nu crezi că ar fi ok să fii pe picioarele tale, să nu depinzi de stat?"
Alin Goleanu: "Nu ştiu, nu ştiu, nu m-am gândit''

Iar atitudinea acestui tânăr nu e una singulară. Dimpotrivă. Ionuţ, de exemplu, a împlinit de curând 26 de ani. Are acasă un copil de 4 ani şi o soţie. Nu lucrează de un an şi jumătate şi se gândeşte să plece din ţară, dacă părinţii nu vor mai avea bani să-i întreţină familia.

Reporter: "Ce faceţi toată ziua?"
Ionuţ, 26 de ani: "Ne plimbam prin oraş, să treacă ziua, stăm."
Reporter: "Atât?"
Ionuţ, 26 de ani: "Da"
Reporter: "De ce nu v-aţi căutat un loc de muncă?"
Ionut: "Pentru că munceşti degeaba, 1200 nu se merită, dacă fumezi şi bei un suc."
Reporter: "Și, de unde aveţi bani de ţigări, suc?"
Ionuț: "Are familia. Mă ajută mama, tata. Sunt singur la părinţi, ce ar avea altceva de făcut?"

Ca el e şi Cristian. A terminat liceul acum 3 ani şi până acum, la 21 de ani, nu s-a hotărât ce facultate să urmeze. Visează să lucreze în domeniul IT, pe bani frumoşi, dar e conştient că e mult de învăţat.

Reporter: ''Ai făcut o facultate?
Cristian: "Nu. Nu vreau să fac o alegere rapidă şi să nu mi placă."
Reporter: "Ai terminată cum 3 ani?"
Cristian: "Da".
Reporter: "Ce ai facut în acest timp?"
Cristian: "N-am făcut nimic. Sunt tânăr, 21 de ani, pot să mă hotărăsc, am timp foarte mult."
Reporter: "De unde ai bani să ieşi în oraş?"
Cristian: "Din banii părinţilor."
Reporter: "Și, nu se supără că le tot ceri?"
Cristian: "Nu, sunt copilul lor, de ce s-ar supăra?!'"

Acestea ar fi motivele celor peste 23% dintre tinerii României care nu au un loc de muncă, dar care nu merg nici la şcoală, iar dacă au o diplomă de hârtie refuză să-şi facă un rost în viaţă.

Practic, 1 din 4 tineri din ţara noastră nu face nimic, potrivit Eurostat. Astfel că ţara noastră deja a depăşit Grecia sau Bulgaria la acest capitol, doar italienii au mai mulţi tineri sub 24 de ani care nu au un loc de muncă'.

Pe aceşti tineri, specialiştii în resurse umane îi numesc parte din generaţia care nu visează la viitor şi de vină ar fi şi părinţii care îi protejează excesiv.

Sorina Donisă, CEO firma de resurse umane: ''Aş spune că o parte a generaţiei de azi nu îşi visează viitorul. Nu sunt pregătiţi să şi asume responsabilități. ar dori că dolescența să se prelungească. Noi, ca părinţi neavând tot ce ne am dorit, când i-am avut pe ei, le-am oferit tot ce ne-a lipsit. Ca atare, au crescut într-o zona în care a fost suficient să ceară. Au dispărut şi şcolile profesionale, termină liceul şi nu au o meserie. ''

Aşa a apărut aşa-numită generaţie ''NEET'' - not in education, employment or training - adică nici la şcoală, nici la serviciu sau în pregătire. Anul trecut, statisticile arătau că peste 440.000 de tineri români erau în această situaţie.