In curand am putea avea o lege a internshipului. Cum ii va ajuta pe tinerii care fac practica timp de 6 luni
inerii care fac practica timp de 6 luni, chiar si in institutiile publice, vor fi platiti, iar stagiul efectuat va conta la vechimea in munca.
Angajatorii vor primi subventii pentru plata celor care fac practica, iar tinerii si-ar da seama inca din timpul scolii daca le place cu adevarat meseria pentru care se antreneaza.
Anca are 24 de ani si marturiseste ca incearca sa isi dea seama in ce domenii i-ar placea sa lucreze. Trei luni, fara sa fie platita, a petrecut la Ambasada Americii din Bucuresti, a urmat si un stagiu de practica in PR, iar acum are un contract de internship pe marketing timp de un an.
Ca ea sunt multi tineri care s-au angajat in locul unde au facut practica. Acum insa, inclusiv elevii de liceu ar putea fi incurajati sa intre in campul muncii. Fie ca aleg sa-si faca practica in mari companii de productie, in multinationale, legea internshipului le-ar permite sa se angajeze timp de 6 luni si in institutii publice.
Tinerii care au implinit 16 ani ar putea avea sansa sa invete o meserie, dar si sa primeasca bani timp de 6 luni, perioada recunoscuta apoi ca vechime in munca. Tinerii ar trebui sa munceasca 6 ore pe zi, dar nu mai mult, iar la finalul lunii ar putea fi rasplatiti cu cel putin 725 de lei, adica jumatate din salariul minim.
Conform proiectului de lege, contractul de internship nu poate depasi o perioada de sase luni, iar daca firma nu-i plateste pe cei care fac practica, risca sa fie amendatata cu pana la 4.000 de lei. Pe de alta parte, daca ii angajeaza, firma va putea cere de la stat o prima de 1.000 de euro pentru fiecare.
In prezent, exista doua tipuri de practica. Este vorba despre stagiul obligatoriu pentru studenti, iar tinerii sunt platiti pentru asta sau contractul de munca pe o perioada determinata.
Pe acelasi subiect: