Gabriel Resources: "Proiectul Rosia Montana ar putea valora peste 30 mld dolari, la preturile actuale"
Proiectul Rosia Montana ar putea valora peste 30 miliarde dolari la preturile actuale ale aurului si argintului, comparativ cu estimarea de 7,5 miliarde dolari dinr-un studiu publicat in 2007, a declarat directorul executiv al Gabriel Resources, Jonathan Henry.
Studiul din 2007 a luat in calcul un pret de 900 de dolari pe uncia de aur, a spus Henry, intr-un interviu pentru Reuters, preluat de Mediafax.
Pretul unciei de aur piata spot la nivel mondial este de aproximativ 1.600 de dolari, iar argintul la aproape 30 de dolari pe uncie. Gabriel Resources utilizeaza uncia Troy, echivalentul a 31,1 grame.
Proiectul minier Rosia Montana este dezvoltat de Rosia Montanta Gold Corporation (RMGC), al carei actionar principal este Gabriel Resources.
La Rosia Montana, judetul Alba, se afla cel mai important zacamant de aur din Romania. Acesta, evaluat la aproximativ 300 de tone de aur si 1.600 de tone de argint, a fost concesionat in vederea exploatarii catre compania RMGC. Compania este controlata de firma canadiana Gabriel Resources, care detine 80,46% din capitalul social. Statul, prin firma Minvest Deva, are o participatie de 19,31% in RMGC.
In spatele companiei canadiene Gabriel Resources se regasesc nume mari din business-ul mondial, precum miliardarii John Paulson, Beny Steinmetz si Thomas Kaplan.
Seful Gabriel Resources se asteapta la costuri operationale si de capital mai ridicate pentru proiectul minier, ca urmara a preturilor actuale, ratelor redeventelor si costurilor utilajelor. Costurile de capital ar putea urca de la estimarea anterioara de 876 milioane de dolari la 1,5 miliarde de dolari, in timp ce costurile operationale s-ar putea situa la 350-450 de dolari pe uncie, comparativ cu asteptarile anterioare de 270-340 de dolari pe uncie.
Directorul Gabriel Resources a declarat, in interviul pentru Reuters, ca isi doreste ca viitorul Cabinet de la Bucuresti sa aiba mai intai discutii cu reprezentantii Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) inainte de a face declaratii publice pe tema proiectului minier.
"Speram ca noul guvern va avea discutii cu noi inainte ca reprezentantii sai sa faca vreo declaratie pro sau contra in legatura cu proiectul nostru", a spus Henry.
Proiectul Rosia Montana, ca si alte proiecte similare si chiar Romania in integralitatea ei au nevoie de stabilitate politica, a adaugat el.
Directorul Gabriel Resources a acordat interviul pentru Reuters vineri, dupa ce, cu o zi in urma, ministrul demis al Mediului, Korodi Attila, anunta ca a primit rezultatul unui audit cerut de el pentru a stabili daca evaluarea impactului proiectului minier asupra mediului poate continua in lipsa planurilor de urbanism ale comunei Rosia Montana, anulate definitiv de instanta. Juristii consultati de Ministerul Mediului recomandau in concluziile respectivului audit oprirea procedurii de evaluare a proiectului pana cand investitorul depune un nou certificat de urbanism care sa reflecte un PUZ valabil.
In replica, Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) a transmis ca, potrivit legii, analiza impactului proiectului asupra mediului trebuie finalizata imediat.
"Legea spune ca procedura de evaluare trebuie finalizata imediat. Speram sa putem crea miile de locuri de munca atat de mult asteptate in zona. (...) Nu cunoastem continutul opiniei legale emise catre ministrul (demis, n.r.) Korodi si nici baza legala a acestei opinii. Nu exista insa baza legala ca, in momentul in care avem deja un certificat de urbanism valabil si in vigoare, ministrul Korodi sa ne solicite un alt certificat de urbanism", afirmau reprezentantii companiei, intr-un comunicat de presa dat publicitatii joi seara.