Presedintele Traian Basescu a cerut Guvernului, marti, sa revizuiasca in doua saptamani tot sistemul de redevente legat de zacamintele naturale. 

Seful statului a mentionat ca deciziile de aprobare sau respingere sunt de preferat actualei situatii in care investitorii asteapta hotarari din partea autoritatilor. 

Traian Basescu a precizat ca recomanda autoritatilor sa decida in favoarea crearii de locuri de munca. 

"Ceea ce va cer, domnule ministru si domnilor membri ai Guvernului, este sa vedeti daca e fezabila Rosia Montana. Daca este fezabila, dati rapid avize, daca nu, spuneti nu investitorului, pentru ca fiecare zi in care intarziem ne va costa enorm in urmatorul proces. Nu mai tineti astfel de subiecte in dezbatere publica pentru ca descalifica autoritatile romane", a spus Basescu.

In ceea ce priveste Cupru Min, presedintele Basescu a declarat ca profitul inregistrat la aceasta societate in ultimii ani a fost realizat printr-un artificiu, fiind neglijate investitiile de exploatare, iar managerii companiei urmarind astfel sa incaseze prime de profit. 

"Stim toti artificiul prin care Cupru Min a mai reusit sa obtina profit anul trecut, pur si simplu nu a facut investitii pentru deschiderea fronturilor in vederea exploatarii de suprafata in continuare. Artificial domnii manageri si-au creat conditii sa incaseze probabil prime pentru profitul realizat, dar compania nu are bani sa isi extinda frontul de exploatare", a afirmat seful statului. 

Firma canadiana Roman Copper a castigat licitatia pentru preluarea pachetului integral de actiuni al Cupru Min, la pretul de 200,77 milioane euro, de 3,5 ori peste pretul de pornire a licitatiei, de 57,3 milioane euro. 

Termenul de semnare a contractului a expirat vineri, dar firma canadiana a refuzat sa depuna intr-un cont bancar o garantie pentru investitiile de mediu, sa achite in maximum o Luna de la avizul CC pretul pentru actiuni si sa accepte publicarea documentului de privatizare, asftel ca acordul nu a fost semnat. 

Ministrul Economiei, Lucian Bode, a anuntat, vineri seara, la finalul negocierilor, ca partea romana a cerut firmei canadiene sa constituie un depozit colateral de 32,27 milioane euro pentru a garanta astfel realizarea investitiilor de mediu, sa plateasca suma pentru actiuni, de 200,7 milioane euro, in termen de 30 zile de la obtinerea avizului Consiliului Concurentei si autorizatiei integrate de mediu-ambele fiind conditii suspensive in contract. De asemenea, partea romana a cerut publicarea imediata a contactului de privatizare.  "Roman Copper nu a aderat la aceste conditii. Ministerul Economiei va analiza situatia creata si suntem pregatiti sa reluam privatizarea", a spus Bode.

Traian Basescu a facut aceste declaratii cu ocazia ceremoniei de investitura a noului ministru al Mediului, Atilla Korodi. 

Noul ministru al Mediului, Attila Korodi, a depus, marti, juramantul de investitura in functie, la Palatul Cotroceni, in fata sefului statului, a presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului, a premierului si a reprezentantilor Guvernului.

Canadienii de la Roman Copper devin brusc flexibili. Sunt gata sa puna in practica toate conditiile impuse de Guvern in ceea ce priveste Cupru Min.