Presedintele Traian Basescu a cerut, marti seara, accelerarea procedurilor de avizare a proiectului aurifer de la Rosia Montana. Attila Korodi spune ca legislatia de mediu trebuie respectata.

"Eu il inteleg pe domnul presedinte, ne cunoastem de mult timp, punctul dumnealui de vedere nu s-a schimbat. Din punctul meu de vedere, ca ministru al Mediului, trebuie sa ofer clar o implementare a legislatiei de mediu, a conditiilor prin care o procedura poate sa fie dusa la bun sfarsit, este clar. Ministerul Mediului trebuie sa emita un punct de vedere, daca toate conditiile din punct de vedere procedural se intrunesc. Cred ca legislatia de mediu nu poate sa cuprinda un proiect de anvergura atat de mare din punctul de vedere al marimii exploatarii, sa cuprinda fiecare element. Sunt si elemente de politica si dezvoltare pe care trebuie sa si le asume Guvernul Romaniei. Dar pana atunci, ministerul are un rol foarte important: procedurile sa se intruneasca si sa aiba un punct de vedere final. Eu sustin ca sa mergem pana la acel moment, pentru ca este nevoie", a declarat, miercuri, intr-un interviu la RFI, noul ministru al Mediului, potrivit Mediafax.

Intrebat daca trebuie accelerate procedurile in privinta Rosia Montana, Attila Korodi a precizat ca acestea "nu pot fi accelerate fata de ce ritm au acum". "Procedurile tehnice merg inainte, au un ritm, sunt teme care se discuta de profesionisti, mai mult nu se poate. Dar pentru ca stiu ca procedura poate sa ajunga intr-o finalitate, va veni si momentul in care va trebui sa se abordeze si din punctul de vedere al politicilor guvernamentale", a explicat demnitarul.

Attila Korodi mai crede ca "aurul de la Rosia Montana, care este o resursa importanta intr-un fel sau altul, trebuie exploatat. "Intrebarea este daca aceasta solutie, ceea ce se propune acum este buna pentru Romania, dar din perspectiva conformarii cu legislatia de mediu si a dezvoltarii durabile. La aceasta intrebare cautam raspunsuri", a adaugat ministrul.

Attila Korodi cere "precautie" in privinta proiectului de la Rosia Montana. "Eu am o abordare mult mai aproape si intr-un anumit mod si principiala pentru a proteja mediul. Tot ce decid intra in acest context. Dar pentru ca vorbim de proceduri, procedurile trebuie sa ne dea un rezultat final. Oricum, eu cred ca vazand acest proiect atat de important, trebuie sa fim foarte precauti", a conchis ministrul Mediului.

Attila Korodi si-a preluat miercuri dimineata mandatul ministerial de la primul-ministru Mihai Razvan Ungureanu, care preluase interimatul la Ministerul Mediului dupa demisia lui Laszlo Borbely.

Deputatul UDMR Korodi Attila a fost nominalizat sa ocupe portofoliul Mediului dupa demisia colegului sau Laszlo Borbely, in mandatul cert de doar cateva luni el urmand sa ia cateva decizii importante in probleme sensibile precum proiectul Rosia Montana, aflat la finalul procedurii de evaluare.

Korodi a fost, din 2004 pana in 2007, secretar de stat responsabil de integrarea europeana in Ministerul Mediului. In aprilie 2007, odata cu remanierea guvernului Tariceanu, el a preluat portofoliul ministerului.