"Reducerea TVA la paine a fost o decizie a Guvernului ca parte a rectificarii bugetare, obiectivul Guvernului fiind reducerea evaziunii fiscale. Este o masura temporara, dupa o perioada se va face o evaluare daca s-a redus evaziunea fiscala si atunci se va vedea daca se pastreaza masura sau va fi inversata", a afirmat Schaechter intr-o conferinta de presa, citata de Mediafax.

Aceasta a precizat ca masura trebuie evaluata cu foarte mare atentie si sa fie analizata de ANAF imediat ce vor exista date care sa arate impactul si sa permita evaluarea.

Ministrul Finantelor, Daniel Chitoiu, a anuntat ca impactul negativ al reducerii TVA la paine la 9%, de la 1 septembrie, va fi compensat prin cresterea accizelor la alcool si introducerea de accize la bunuri de lux.

Premierul Victor Ponta a declarat luni ca expertii FMI sunt in continuare sceptici legat de impactul favorabil al acestei masuri in ceea ce priveste scaderea evaziunii fiscale, dar au acceptat scaderea TVA. El a sustinut ca va solicita asociatiilor producatorilor de paine sa demonstreze intr-un termen "rezonabil" ca reducerea TVA va contribui la diminuarea evaziunii fiscale.

AMRCR: "Preturile la paine si produsele de panificatie vor scadea proportional cu reducerea TVA"

Scaderea preturilor la raft la paine si produse de panificatie va fi proportionala cu reducerea TVA pentru aceasta categorie, de la 24% la 9%, potrivit Asociatiei Marilor Retele Comerciale din Romania (AMRCR), care spera ca aceasta masura va fi extinsa si la alte alimente.

"Ne aflam intr-o situatie extrem de dificila de subconsum si suntem cu totii de acord ca o cota mare de TVA este o frana in cresterea consumului si implicit a bunastarii cetatenilor. (...) Marii retaileri isi propun sa intreprinda toate demersurile care le stau la indemana pentru ca preturile de la raft sa scada in mod efectiv cu acelasi procent cu care va scadea cota taxei. Ne exprimam speranta ca aceasta masura va fi urmata de reducerea taxei pe valoarea adaugata la toate produsele, in asa fel incat sa se relanseze cresterea economica care a avut atat de mult de suferit printr-o cota mare de TVA", se arata intr-un comunicat al AMRCR.

Guvernul a avizat reducerea taxei pe valoarea adaugata la paine la 9%, de la 1 septembrie, impactul negativ al masurii urmand sa fie compensat prin cresterea tot din septembrie a accizelor la alcool si introducerea de accize la bunuri de lux.

Potrivit directorului executiv al AMRCR, Delia Nica, masura va contribui la reducerea evaziunii fiscale, la incurajarea producatorilor locali si va stimula consumul. "Un element esential al acestui demers este implicarea producatorilor. In consecinta membrii AMRCR vor continua operatiunile comerciale cu producatorii care inteleg sa respecte si sa aplice aceasta masura economica", a afirmat Nica.

AMRCR a fost constituita in anul 2003 si are ca membri pe: Cora, Carrefour, Auchan, Kaufland, real, Selgros, Metro Cash & Carry, Billa, Mega Image, Penny Market, Lidl, Praktiker, Bricostore, Baumax, Dedeman, Hornbach, OBI si Mobexpert.

Ponta: „Sa dovedim ca nu suntem o tara de evazionisti. Dupa 9-12 luni evaluam efectul”

Romania trebuie sa dovedeasca Fondului Monetar International, dupa reducerea TVA la paine, ca nu este o tara de evazionisti, impactul acestei scaderi de taxa asupra diminuarii evaziunii fiscale urmand sa fie evaluat dupa 9-12 luni, a declarat premierul Victor Ponta.

Prim-ministrul a aratat ca diminuarea evaziunii fiscale este o conditie pentru a putea mentine aceasta facilitate si a extinde diminuarea taxei si la alte alimente, precum produse din carne.

Premierul a adaugat ca fiecare cetatean care cumpara o paine trebuie sa ceara un bon fiscal, deoarece in sens contrar reducerea TVA la paine va insemna doar "paguba in buget", iar Guvernul va ramane singur in demersul de reducere a evaziunii fiscale.

Constantin: "Daca masura aplicata la paine va fi buna, reducem TVA si la carne"

Urmatorul produs pentru ar trebui redusa taxa pe valoarea adaugata, daca se va dovedi ca scaderea TVA la paine a avut in final efecte benefice, este produsul din carne, a declarat, miercuri, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

Reducerea TVA de la 24% la 9% la paine si produsele de panificatie este un pas important pentru scaderea evaziunii fiscale in acest sector si ar trebui extinsa la carne, lapte, zahar si ulei si corelata cu inspectii fiscale si simplificarea platii taxelor, potrivit PwC Romania.

"Introducerea de la 1 septembrie a cotei reduse de TVA este o masura pe care mediul de afaceri a cerut-o de mai multa vreme. De altfel, Romania era unul dintre putinele state europene care nu aplica cote diferentiate de TVA pentru alimentele de baza. Dincolo de beneficiile sociale ale acestei masuri, este de asteptat ca aceasta sa duca si la o stimulare a consumului, iar, daca va fi corelata cu o activitate sustinuta de control, vom putea asista in timp la reducerea evaziunii fiscale din acest sector", a declarat Daniel Anghel, Partener, Consultanta Fiscala, PwC Romania, pentru Mediafax. El a aratat ca reducerea TVA ar trebui extinsa si la alte alimente de baza prcum carnea, laptele, zaharul sau uleiul.