Potrivit primelor estimari, in primele zece luni ale anului, PIB-ul s-a redus cu 2,3%, pe seria ajustata sezonier, si cu 1,9%, pe seria bruta, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, a mai anuntat Statistica.

Datele prezentate sunt "estimarile semnal" ale INS. Institutul va anunta varianta provizorie a indicatorilor la 2 decembrie.

In aprilie-iunie 2010, economia Romaniei crescuse, in termeni ajustati sezonier, cu 0,3% comparativ cu trimestrul anterior.

La nivel european, doar trei state au mai inregistrat scadere economica in trimestrul al treilea, Romania fiind unul dintre ele. Astfel, scaderea de 0,7% a PIB-ului Romaniei din trimestrul trei este depasita doar de contractia de 1,1% raportata de Grecia. Cea de-a treia tara cu cifra negativa in perioada analizata este Olanda (-0,1%).

Economia UE a crescut cu 0,4% in perioada iulie-septembrie, la fel ca cea a zonei euro, cele mai puternice cresteri fiind inregistrate in Finlanda (1,3%), Cehia (1,1%) si Slovacia (0,9%).

Raportat la trimestrul al treilea al anului trecut, scaderea de 2,3% afisata in dreptul Romaniei este depasita numai de cea de 4,5% a Greciei, in timp ce PIB-ul UE a crescut cu 2,1%, iar cel al zonei euro cu 1,9%.

De altfel, Romania si Grecia sunt singurele state membre care au inregistrat contractie economica pe datele anualizate ajustate sezonier.