“Constructiile si activitatile de comert, repararea automobilelor si articolelor casnice; hoteluri si restaurante; transporturi si telecomunicatii si-au redus semnificativ volumul de activitate cu 15,9%, respectiv cu 12,5%. Scaderi ale volumului valorii adaugate brute s-au inregistrat si in activitatile financiare, imobiliare, de inchirieri si serviciile pentru intreprinderi (-9,3%) si in alte activitati de servicii (-0,8%). Ca o consecinta a evolutiei negative inregistrate pe ansamblul economiei, s-a redus volumul impozitelor pe produs colectate la bugetul de stat, impozitele nete pe produs inregistrand o scadere cu 12,2%”, se arata in document.

Asadar, constructiile, comertul, transporturile si telecomunicatiile au scazut semnificativ in ultimul trimestru al anului trecut.  

Din punctul de vedere al utilizarii Produsului Intern Brut, in trimestrul 4 din 2009, cererea interna a scazut cu 9,9 procente, comparativ cu acelasi trimestru din anul 2008, in principal pe seama reducerii cu 25,2% a formarii brute de capital fix. Consumul final total s-a redus cu 4,0%, in special pe seama diminuarii volumului cheltuielilor pentru consumul final al gospodariilor populatiei cu 5,8 procente, consecinta a reducerii volumului desfacerilor de marfuri prin comertul cu amanuntul (-13,7%) si al serviciilor prestate populatiei (-14,9%).

 “Un efect pozitiv ce trebuie subliniat este legat de imbunatatirea exportului net ca urmare a reducerii volumului importurilor (-11,1%)  si cresterii celui al exporturilor (+2,9%)”, se mai arata in document.    

Singurele segmente care au inregistrat cresteri au fost agricultura, silvicultura si piscicultura (+0,7) si industria (+4,0). La polul opus, cele mai mari contractii economice s-au produs in constructii (15,9) comert (12,5%) si activitati din zona financiara (9,3%). Datele din constructii arata ca programul Prima Casa, oricat de ambitios s-a vrut sa fie, nu a imbunatatit semnifictiv sectorul imobiliar. Datele INS arata ca in constructii, trimestrul IV a inregistrat un recul atat fata de trimestrul III 2009, cat si fata de trim. IV 2008.  

Astfel, s-a redus volumul impozitelor pe produs colectate la bugetul de stat, impozitele nete pe produs inregistrand o scadere cu 12,2%. Impozitele nete pe produs se calculeaza scazand din impozitele pe produs (TVA, accize, taxe vamale) , subventiile pe produs. Indicatorul arata practic, nivelul cererii interne.
 
PIB-ul estimat pe tot anul 2009 a fost de 491,27 miliarde de lei in scadere – in termeni reali – cu 7,1% fata de anul 2008, mai arata datele INS.  Scaderea a fost determinata de reducerea volumului Valorii adaugate brute din toate sectoarele de activitate si, in mod deosebit din comert, (-11,2%) constructii (-13,6%), a caror contributie la formarea Produsul Intern Brut a fost de 31,1%, mai arata datele INS.