Deficitul bugetar este diferenta dintre ce venituri a atras bugetul de stat si ce cheltuieli publice a facut.

"Fara masuri suplimentare, deficitul general guvernamental ar putea ajunge la 8% din PIB. In timpul misiunii in Romania, este asteptata convenirea unui acord cu Guvernul pentru noi masuri de cmopensare, in vederea reducerii deficitului bugetar", se arata in documentul citat.

Masurile suplimentare pot include majorari de taxe si impozite si reduceri de cheltuieli publice pentru salarii, pensii, investitii etc..

Masurile incluse in bugetul Romaniei pe 2010 ar putea fi insuficiente pentru atingerea tintei de deficit convenita cu FMI si CE pentru acest an, noteaza Comisia.

Cauzele acestei situatii sunt, potrivit CE: efectul de baza al deficitului ridicat din 2009; cresterea economica sub asteptari din 2010 (0,8% fata de 1,3% cat s-a luat in considerare la fundamentarea bugetului); veniturile bugetare semnificativ sub asteptari din primul trimestru al acestui an, in particular din TVA, contributii sociale si impozitarea profitului; faptul ca Guvernul va incasa, probabil, numai jumatate din datoria Rompetrol, luata in considerare la proiectarea veniturilor bugetare pentru 2010; si "posibile depasiri ale cheltuielilor bugetate".

Romania trebuie sa reduca in acest an deficitul bugetar la 5,9% din PIB, conform tintelor agreate cu CE si institutiile financiare internationale.

O misiune comuna a FMI si CE se afla in aceste zile la Bucuresti pentru negocieri cu autoritatile, in principal fiind vizate masuri pentru incadrarea in tintele convenite in programul economic care conditioneaza acordurile de imprumut extern. Aceasta este cea de-a patra evaluare a acordului stand-by, pentru deblocarea celei de-a cincea transe de la FMI, in valoare de 850 milioane euro.

De asemenea, economia Romaniei va creste cu 0,8% in acest an, conform prognozei CE, o imbunatatire a conditiilor economice urmand sa fie observata in cel de-al doilea semestru, datorita revenirii cererii externe si a investitiilor straine directe.

Ce crede Comisia ca se va intampla in UE?

Tot in prognoza de primavara, CE a majorat de la 0,7% la 1% proiectia de crestere economica din UE pentru acest an, apreciind ca revenirea economica, dupa cea mai severa recesiune din istoria blocului comunitar, va fi mai lenta decat relansarile precedente.

"Avand in vedere situatia actuala a economiei UE, revenirea, in curs de desfasurare, va fi diferita, mai graduala si mai slaba, decat relansarile anterioare. Cursul evenimentelor ar trebui sa fie, insa, acelasi ca in trecut", se arata in prognoza de primavara a CE pentru economia Uniunii.

Studiul mentioneaza ca relansarile economiei UE sunt, in mod tipic, sprijinite de revenirea exporturilor. Cresterea exporturilor ajuta relansarea investitiilor care, la randul lor, sprijina piata muncii. In final, avansul numarului de locuri de munca stimuleaza consumul privat.

Astfel, un element foarte important pentru relansarea economiei UE este reprezentat de conditiile de pe pietele externe, subliniaza Comisia.

"Perspectivele economiei globale apar mai bune prin prisma conjucturii actuale. Activitatea globala a fost spre sfarsitul anului trecut mai puternica decat cea anticipata in proiectia de toamna", mentioneaza raportul.

In aceste conditii, Comisia a ridicat de la 1,6% la 1,7% estimarea de crestere economica a UE pentru 2011.

In privinta somajului, executivul european avanseaza o rata de 9,8% pentru acest an si de 9,7% pentru 2011, niveluri superioare celui de 8,9% de anul trecut. Proiectiile anterioare, din toamna 2009, stabileau rata somajului la 10,3% pentru 2010 si la 10,2% pentru 2011.

Totodata, CE a majorat de la 1,3% la 1,8% prognoza referitoare la rata inflatiei din Uniune din acest an, si de la 1,6% la 1,7% estimarea privind anul viitor. In 2009, rata inflatiei a fost de 1%.

Incont.ro este disponibil si in varianta pentru mobil: m.incont.ro!