Deficitul bugetar a urcat la 3,1% din PIB, in 5 luni! Veniturile din TVA, mai mici cu 7,8%
Veniturile bugetului general consolidat s-au redus cu 1,6% in primele cinci luni, la 64,2 miliarde lei, in conditiile unor incasari in scadere cu 7,8% la TVA, 6,4% la impozitul pe venit, 2,7% la impozitul pe profit si 4,4% la CAS-uri, potrivit Mediafax.
Astfel, deficitul a urcat la 16,7 miliarde lei, adica 3,1% din PIB.
Dupa primele cinci luni, o usoara crestere s-a inregistrat la veniturile din accize, care au totalizat 20 milioane lei, respectiv cu 0,4% peste nivelul consemnat fata de aceeasi perioada a anului precedent, potrivit datelor prezentate de Ministerul Finantelor Publice (MFP).
De asemenea, s-au inregistrat cresteri la incasarile din venituri nefiscale, cu 802,0 milioane lei, precum si la sumele restituite de Comisia Europeana in contul platilor efectuate pentru proiecte cu finantare europeana, cu 915 milioane lei.
MFP precizeaza ca in primele cinci luni din acest an cheltuielile de personal s-au redus cu 965 de milioane lei, respectiv cu 4,6% fata de aceeasi perioada a anului trecut.
Cheltuielile cu somerii s-au dublat
Concomitent, sumele cheltuite cu asistenta sociala s-au majorat cu 13,4% fata de cele din aceeasi perioada din 2009, cea mai mare crestere, de 102,4%, inregistrandu-se la asigurarile pentru somaj.
De asemenea, la nivelul administratiilor locale au crescut cheltuielile cu asistenta sociala ca urmare a majorarii venitului minim garantat incepand cu 1 iulie 2009, precum si a ajutoarelor acordate pentru nou nascuti, pentru constituirea familiei si incalzirea locuintei.
Nu in ultimul rand, cheltuielile cu dobanzi s-au majorat cu 19,5%, in comparatie cu aceeasi perioada a anului precedent, ca urmare a cresterii in termeni nominali a deficitelor bugetare acumulate din anii precedenti si angajarii imprumuturilor pentru acoperirea acestora.
Guvernul s-a angajat in negocierile cu FMI sa reduca cheltuielile publice, prin taierea cu 25% a salariilor bugetarilor, si sa majoreze veniturile prin majorarea TVA de la 19% la 24%, pentru a se incadra intr-un deficit de 6,8% din PIB.
Pe acelasi subiect: