De ce a fost arestat Gruia Stoica. Judecatorii Curtii de Apel Bucuresti reclama cuantumul "exorbitant" al presupusei mite si “lipsa de scrupule” a omului de afaceri
Gruia Stoica, GFR
Magistratii Curtii de Apel Bucuresti (CAB), citati de Mediafax, spun ca, in luarea deciziei de arestare a omului de afaceri Gruia Stoica, a contat si cuantumul "exorbitant" al sumei "puse la bataie" de acesta pentru a cumpara "bunavointa" functionarilor publici, inaintea licitatiei.
In motivarea hotararii prin care a fost dispusa masura preventiva se mai arata ca un alt argument in sprijinul acesteia a fost mentalitatea infractionala manifestata fatis de catre omul de afaceri, care "denota modul in care (Gruia Stoica - n.r.) intelege sa-si foloseasca toate relatiile".
Potrivit motivarii deciziei CAB, pericolul social concret pe care il prezinta Stoica rezulta din imprejurarile si modalitatile concrete de savarsire a faptei acestuia.
"In ceea ce priveste absenta pericolului concret pentru ordinea publica pe care l-ar prezenta lasarea inculpatului in libertate, Curtea apreciaza ca aceasta aparare nu este fondata", mai apreciaza judecatorii Curtii, in acelasi document, citat de Mediafax.
In motivare se face referire si la "denaturarea mediului concurential", prin faptul ca omul de afaceri ar fi incercat sa afle informatii nedestinate publicitatii de la o societate de stat, pentru a-si putea adapta oferta cu scopul de a obtine apoi "un castig cert".
"Trebuie mentionat ca la conturarea acestor concluzii a contribuit si mentalitatea infractionala manifestata fatis de inculpat, care denota modul in care intelege sa-si foloseasca toate relatiile, mai mult sau mai putin cointeresate, pentru obtinerea unor sume de bani consistente, aspect intarit si de cuantumul exorbitant al sumei „puse la bataie” pentru a cumpara „bunavointa” functionarilor publici; denaturarea mediului concurential, prin incercarea de a obtine informatii nedestinate publicitatii de la o societate de stat, pentru a-si putea adapta oferta, astfel incat sa nu existe riscul castigarii licitatiei prin oferirea unui pret care sa nu garanteze un castig cert pentru societatea controlata de inculpatul Stoica Gruia", a precizat Curtea de Apel Bucuresti.
Mai mult decat atat, sustin judecatorii, la nivelul potentialilor investitori ar fi putut fi creata o "perceptie negativa", ce putea fi interepretata drept o incurajare a unor astfel de "practici infractionale".
Judecatorii CAB vorbesc si despre "lipsa de scrupule" a lui Stoica, evidentiata de presiunea constanta generata asupra functionarilor CFR Marfa si nu numai, in scopul adjudecarii in mod ilegal a unor contracte care sa asigure supravietuirea societatilor pe care le controleaza.
Omul de afaceri Gruia Stoica, acuzat ca i-ar fi dat avocatului Doru Bostina trei milioane de euro pentru a afla, prin intermediul acestuia, ce pret cere CFR Marfa la licitatia pentru transportarea carbunelui in beneficiul Complexului Energetic Oltenia, a fost arestat preventiv pentru 29 de zile.
Decizia de arestare a fost luata joi de Curtea de Apel Bucuresti, la propunerea procurorilor anticoruptie.
Hotararea a fost atacata deja de Stoica, recursul fata de masura preventiva urmand sa fie judecat de instanta suprema.
Gruia Stoica, proprietarul Grup Feroviar Roman (GFR), este urmarit penal pentru cumparare de influenta, dupa ce i-ar fi dat avocatului Doru Bostina trei milioane de euro pentru a afla pretul cerut de CFR Marfa la o licitatie pentru transportarea carbunelui, organizata de Complexul Energetic Oltenia (CEO), la care participa si GFR.
Pe acelasi subiect: