Potrivit legii, extragerea va fi facuta de Loteria Romana, care va folosi aparate cu bile, asemanatoare celor de la 6 din 49. Se vor extrage mai intai cele doua cifre ale zilei in care a fost emis bonul castigator. Apoi cele trei cifre care reprezinta suma inscrisa pe bonul fiscal, fara zecilame, intre 1 si 999 de lei.

Cu alte cuvinte, in exemplul nostru castiga omul care are bonul pe care apare suma de 307 lei emis in ziua de 16 februarie 2015. Pentru validare, bonul trebuie dus la orice sediu ANAF, unde expertii il analizeaza.

Un bon fiscal valid are scris pe el numele si codul fiscal al firmei care l-a emis, adresa acesteia, numarul de ordine, data si ora emiterii, denumirea cumparaturilor, preturile si cantitatea, TVA-ul si valoarea totala a bonului. Nu trebuie sa fie pe el si stampila unitatii.

Atentie: multe firme elibereaza si bonuri nefiscale sau note de plata, in cazul restaurantelor si barurilor. Acestea nu participa la extragerile loteriei.

Prima extragere ar putea avea loc in a doua zi de Pasti, scrie pe site-ul Ministerului de Finante. Ministrul Darius Valcov spune ca la loterie vor participa bonurile emise in lunile februarie, martie si aprilie.

"Pentru Paste ne gandim sa intre toate bonurile cu o valoare intre 1 si 999 lei emise in perioada februarie-13 aprilie . Practic, din momentul in care apare legea si e publicata in Monitorul Oficial, pana la data cand are loc extragerea", explica ministrul Finantelor.

De ce nu participa si bonurile peste 1.000 de lei? Cei de la Finante spun ca acolo evaziunea este mult mai mica decat la vanzarea de bunuri si servicii cu preturi de pana la 999 de lei. 

"Sansele sunt destul de mari, eu zic ca sunt chiar mai mari decat la 6 din 49. Practic, orice bon fiscal pe care-l aveti din luna februarie va intra la aceasta tragere la sorti. Cu cat aveti mai multe, cu atat mai multe sanse. Castigatorii sau castigatorul vor imparti premiul de un milion de lei. Daca nu va fi un castigator, premiul se reporteaza pentru luna viitoare", mai spune Darius Valcov.

Castigatorul sau castigatorii au 30 de zile timp la dispozitie sa isi revendice premiul. Rezultatele extragerilor vor fi publicate pe site-ul Ministerrului de Finante. Daca e validat, premiul se vireaza intr-un cont bancar la maximum 3 luni de la data extragerii. O persoana poate revendica un singur premiu, iar cel care revendica trebuie sa fie major.

Ministrul mai spune ca Ordonanta Loteriei Bonurilor Fiscale va fi adoptata fie saptamana viitoare, fie cel mai tarziu in urmatoarea sedinta de guvern. In acelasi pachet pentru combatrerea evaziunii intra si legea care-i obliga pe comercianti sa isi instaleze in magazine case de marcat cu jurnal electronic.