Este un pas inainte. E o campanie care a produs efecte vizibile, dar cum nimic nu e perfect, o astfel de propunere poate suferi modificari. Vreau sa vin cu cateva schimbari, pentru ca avem astazi o situatie, poate neplacuta pentru castigatori: un fond de premiere de un milion de lei si deja aproximativ 10.000 de castigatori, deci un castig foarte redus. E clar ca trebuie sa schimbam abordarea, cel care castiga sa fie intr-adevar stimulat sa participe la Loterie”, a spus ministrul.

In acest context, Teodorovici a explicat ca vrea sa vina cu schimbari de abordare, eventual pe categorii de castig, astfel incat castigurile sa fie substantiale.

Ma gandesc poate ca acele categorii de castiguri sa fie pe seria sau numarul bonului fiscal. Un alt mecanism, important este sa avem castiguri mai mari pentru cei care vin sa depuna un bon. In luna mai va fi definitivat acest nou mecanism: pe de o parte pentru Loteria stabilita prin ordonanta 10/2015, pe de alta parte acea propunere de a avea chiar si loterii lunare, altele decat cea prezenta, pe zone unde evaziunea fiscala este destul de ridicata, pentru a incuraja populatia sa colecteze bonurile in special din acele zone din economie, de pilda legume -fructe, bauturi alcoolice. Ar fi o loterie suplimentara, periodica, pentru bonurile fiscale din zona unde evaziunea mare. E o masura indirecta de lupta impotriva evaziunii fiscale”, a precizat demnitarul.

Ministerul Finantelor a anuntat recent ca aproape 9.150 de persoane au depus cereri pentru revendicarea premiilor la prima Loterie a bonurilor fiscale organizata in Romania. In aceste conditii, castigul a ajuns la 109 lei de pentru fiecare bon castigator. Fondul total de premii este de un milion de lei, impartit in mod egal la numarul total de bonuri castigatoare si validate de ANAF.

Un bon este castigator daca a fost emis de un aparat de marcat electronic fiscal care functioneaza potrivit legislatiei, sunt lizibile informatiile, are valoarea totala exprimata in lei, egala cu valoarea extrasa, a fost emis in ziua extrasa si nu are mentionat niciun cod de inregistrare fiscala al cumparatorului.

Sunt valabile bonurile fiscale achitate cu cardul, cu bonuri de masa, precum si cele eliberate de casele de schimb valutar sau de firme neplatitoare de TVA.

Loteria va fi organizata lunar, in prima duminica dupa data de 15 a fiecarei luni, pentru luna anterioara, dar va putea fi organizata si ocazional, de Sarbatori.

La extragerile lunare participa bonurile fiscale emise in luna calendaristica anterioara. La extragerile ocazionale participa bonurile fiscale emise intr-un interval stabilit prin ordin al ministrului Finantelor.

Urmariti mai jos inregistrarea integrala a emisiunii "Dupa 20 de ani":