Cum iti reabilitezi termic locuinta fara sa platesti dobanda! VIDEO!
Potrivit unei Hotarari de Guvern, bancile imprumuta banii pentru reabilitarea termica, dar si pentru montarea centralelor in blocuri sau case. Termenul de returnare este de 5 ani. In tot acest timp se platesc ratele fara dobanda care e acoperita de stat.
Programul prin care Guvernul si primariile finantau intreaga lucrare de reabilitare sau macar o parte nu mai poate continua. Nu mai exista bani in bugete si pentru el.
Cei interesati trebuie sa vina cu un avans de 10% din valoarea lucrarilor. Ca si in cazul programului "Prima Casa" Fondul de Garantare va aproba creditul. Banca nu percepe niciun comision.
Legea le permite in continuare primariilor sa ajute asociatiile de locatari si sa acopere 30% din pretul lucrarii. Din pacate nicio primarie nu a anuntat deocamdata ca ar intentiona sa faca acest lucru.
Pasii de urmat
Proprietarii de case si cei din Asociatiile de proprietari sunt declarati eligibili de catre banci daca nu au datorii la utilitati. Urmatorul drum il fac la auditori pentru expertiza. De la primarie vor obtine autorizatia de constructie. Apoi aleg o firma de profil - si ea fara datorii la buget - care trebuie sa le dea un deviz de cheltuieli. Cand au dosarul complet, oamenii se intorc la banca.
Deocamdata, Ministerul Dezvoltarii a semnat o conventie cu CEC si urmeaza alta cu BCR. De altfel banii nu vor fi asteptati prea mult.
Speriati de criza si birocratie, unii presedinti de bloc nu cred in program. Pe de alta parte, proprietarii de case sunt interesati de centralele termice, nu si de reabilitare.
Izolarea termica l-ar costa pe un proprietarde casa aproape 5.000 de euro. La un bloc cu 20 de apartamente, costul ajunge si la 50.000 de euro. In acest caz, insa, 90% dintre membrii asociatiei trebuie sa fie de acord sa faca imprumutul.