Este suficient ca ei sa nu-si poata justifica fiecare bun de valoare, dobandit intr-o perioada stabilita de anchetatori. Noile reguli prevazute intr-un proiect al Ministerului Public vizeaza persoanele condamnate pentru infractiuni, pedepsite de Codul Penal cu 4 ani de inchisoare sau mai mult.

Romania trebuie sa respecte pana in octombrie anul acesta toate prevederile unei noi directive europene care fac referire la confiscarea extinsa a averilor.

Astfel persoanele condamnate pentru infractiuni de serviciu, cum ar fi delapidarea, abuzul in serviciu sau conflictul de interese, ar putea sa isi piarda averea pe care nu o pot justifica, in perioada in care au fost cercetati pentru aceste fapte. Legea se va aplica si in cazul celor condamnati pentru trafic de droguri, spalare de bani, talharii, dar si infractiuni contra sanatatii publice sau pe piata de capital.

Gabriela Scutea, secretar de stat in Ministerul Justitiei: "Exista o conditie refer la natura infractiunii care sa genereze direct sau indirect beneficii materiale. Si in acest fel instanta poate pe baza probelor administrate sa isi formeze convingerea ca bunurile din averea persoanelor condamnate ar putea proveni din activitati infractionale anterioare."

De exemplu, un traficant de droguri care este prins in flagrant si condamnat de judecatori pentru aceasta infractiune, poate ramane fara bunurile de valoare: cum ar fi case sau masini de lux, daca judecatorul apreciaza ca averea pe care o detine este dobandita in urma vanzarii de droguri. Exista insa o limita.

Gabriela Scutea, secretar de stat in Ministerul Justitiei: "Limitarile intervin fata de data dobandirii bunurilor care poate merge in urma cu o perioada de 5 ani si de asemenea aceste limitari tin seama si de caracterul disproportionat fata de veniturile persoanei."

Potrivit ANAF, in Romania sunt peste 7.800 de persoane cu averi pe care nu le-ar putea justifica, iar printre acestia se numara si oameni de afaceri care au fost condamnati pentru coruptie. In cazul lor, judecatorii au stabilit un prejudiciu, iar o parte din avere a fost sau urmeaza sa fie confiscata.

Aici ar trebui sa intervina Agentia Nationala de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate, infiintata anul trecut. Aceasta a fost creata tocmai pentru a recupera in interesul statului prejudiciile si a executa proprietatile confiscate de instanta in dosarele penale.