Cele mai puternice 10 orase ale lumii. Titanii economiei mondiale
Cele mai importante 100 de zone metopolitane asigura aproape jumatate din economia mondiala, arata estimarile institutului Martin Prosperity. Primele 20 de tari incluse insa in acest top produc in jur de 30% din necesarul economic global, in timp ce primele 10 state furnizeaza mai mult de o cincime din productia economica globala, scrie Business Insider.
Statisticile arata, totodata, ca mai mult de 80% din productia economica a Statelor Unite ale Americii provine din zonele urbane, comparativ cu aproximativ doua treimi din Europa. Inclusiv in China, acolo unde s-a produs o urbanizare masiva in ultimii ani, 78% din PIB-ul tarii provine tot din zona urbana, conform celor mai recente estimari ale institutului McKinsey Global.
Cele mai puternice orase din punct de vedere economic
In topul a celor mai influente orase de pe glob, New York-ul se afla pe prima pozitie, fiind cea mai importanta metropola din punct de vedere economic. La mica diferenta se gaseste Londra, iar pe urmatoarele pozitii Tokyo si Chicago.
In zona Asiei se gasesc metropole precum Seul, Hong Kong, Singapore sau Shanghai, care atrag si ele atentia daca ne raportam la nivelul de productie economica globala. Nici Paris, Los Angeles sau Boston nu pot fi trecute cu vederea in acest top, noteaza Business Insider.
Populatia joaca un rol notabil in clasificarea acestor orase, mai bine de jumatate dintre locuitori traind in zonele metropolitane. Se preconizeaza ca in urmatoarele decenii, populatia se va majora cu aproximativ trei sferturi. In acest context, populatia reprezinta un instrument de masurare a productiei economice globale, jucand un rol de productivitate.
Pana de curand, cea mai mare problema in calibrarea puterii economice a oraselor a fost lipsa de date exacte, comparabile si sistematice. Astfel, cercetatorii si firmele de consultanta au venit cu metode noi si inovatoare pentru masurarea puterii economice a acestora la nivel mondial. In tabelul de mai jos se regasesc statisticile a celor mai influente institutii de cercetare:
De la stanga la dreapta, Global Economic Power Index arata trei dimensiuni cheie ale puterii economice: economia in sine, inovarea (brevetele) si indicatorii financiari. The Economist’s Global City Competitiveness Index inglobeaza 31 de indicatori de putere economica, capitalul uman, eficacitatea institutionala, maturitatea financiara, capitalul fizic, pericolele naturale, caracterul social si cel cultural.
AT Kearney’s Global Cities Index mentioneaza de activitatea de afaceri, capitalul uman, schimbul de informatii, experienta culturala, dar si angajamentul politic. The Global Financial Centers Index masoara in schimb punctele forte financiare si cele bancare, iar McKinsey Global Institute proiectele cu productie globala pana in 2025.
Exista mai multe motive care ne fac sa credem ca New York-ul isi merita pozitita in fruntea clasamentului, cel putin pentru o perioada insemnata de timp. Printre acestea se numara si faptul ca este cel mai deschis si diversificat oras din lume. Primarul Michael Bloomberg a mentionat recent pentru Financial Times ca indicatorul competivitatii la nivel mondial se gaseste doar intr-un oras care are capacitatea de a atrage ce este mai bun si stralucit in fiecare colt al globului.
“Cele mai creative persoane isi doresc sa traiasca in locuri care protejeaza libertatile persoanale si ofera din abundenta oportunitati culturale”, spunea Bloomberg, citat de FT.
Cu exceptia Hong Kong-ului, in momentul de fata, orasele din Asia nu se afla la acest nivel de deschidere si atractivitate, confruntandu-se cu o concurenta considerabila pentru fiecare regiune, dar si cu o puternica dominatie globala. Istoria arata ca de-a lungul timpului aceste orase au opus o rezistenta incredibila, avand o capacitate extraordinara de a se feri de concurenta.