Conform studiului 63 la suta dintre respondenti cred ca situatia economica actuala a Romaniei este foarte slaba si niciunul dintre cei care au raspuns nu crede ca Romania are o situatie economica buna.

Mai mult, patru din zece romani cred ca siuatia economica se va inrautati in urmatoatele sase luni, in timp ce doar sase la suta sunt optimisti.

In comparatie cu media tarilor membre ale Uniunii Europene, mai multi romani detin o locuinta proprie si mai putini au masina.

Astfel, 70 la suta din locuitorii oraselor medii si mari detin o locuinta, in timp ce jumatate au masina. Pe de alta parte, la nivelul intregii populatii din Romania datele Eurostat arata ca procentul proprietarilor de case ajunge la 90 la suta, mult mai mare decat media statelor UE, care este de doua treimi.

In 2012, 15 la suta dintre proprietarii din mediul urban intentioneaza sa isi renoveze locuinta si opt la suta sa schimbe mobila sau sa realizeze alte imbunatatiri ale locuintei. Alti sapte la suta doresc sa cumpere sau sa construiasca o locuinta in urmatoarele 12 luni, suprafata medie dorita a noii locuinte fiind putin peste 100 de metri patrati.

In ceea ce priveste intentia de achizitiona un autoturism, zece la suta dintre cei care nu au masina intentioneaza sa cumpere una in urmatoarele 12 luni.

De asemenea, o treime din populatia urbana intentioneaza sa achizitioneze produse sau servicii bancare in urmatoarele 12 luni, cardurile si contul de economii fiind cele mai dorite produse bancare in 2012.

In ceea ce priveste creditele, intentia de achizitie se mentine la un nivel similar cu cel din anul precedent, sapte la suta intentionand sa achizitioneze un credit sau leasing auto in urmatoarele 12 luni.

Chiar daca pentru jumatate dintre romani cutremurele reprezinta o sursa de neliniste, asigurarea locuintei nu intra in planuri pentru cei mai multi dintre ei.

In urmatoarele 12 luni, aproape jumatate de milion dintre romanii din urbanul mediu si intentioneaza sa contracteze o polita de asigurare de viata si alti 250.000 au in plan pensia privata facultativa.

Studiul a fost realizat pe un esantion de 1.108 persoane, reprezentativ pentru populatia in zona urbana (orase peste 50.000 de locuitori), cu varsta intre 20 si 60 de ani.

Eroarea maxima de esantionare este de ±2,9 la suta, la un nivel de probabilitate de 95 la suta. Datele au fost culese prin intermediul interviurilor fata in fata, la domiciliul respondentului, in perioada 17-29 februarie.