Ce poti sa faci daca esti stramtorat cu banii? Cateva sfaturi care te pot aduce pe linia de plutire!
Ti-ai dat seama ca te descurci tot mai greu cu banii si ca datoriile cresc de la o luna la alta? Important este sa constientizezi din timp care este situatia ta financiara exacta si sa iei cat mai repede masuri. Am adunat aici mai multe sfaturi, care te pot ajuta sa faci fata cat mai bine unei astfel de situatii.
Sa incepem cu lista sfaturilor utile, pe care le-au aplicat si altii sau pe care ti le da chiar cea mai mare banca din sistem:
1. Daca ai un imprumut la banca si platesti o rata tot mai mare, pentru ca dobanzile sau cursul au crescut, incearca sa obtii o refinantare. Sunt multe banci care au acum oferte de creditare cu dobanzi mai reduse.
Pentru inceput, mergi insa la banca unde esti imprumutat si incearca sa vezi daca poti obtine o pasuire de la ei sau conditii mai bune pentru imprumutul pe care il ai. Banca este interesata sa te pastreze ca si client asa ca ar trebui sa aiba tot interesul sa negocieze cu tine!
De altfel, oficialii BCR, cea mai mare banca din sistem, au declarat pentru incont.ro ca “tratamentele de restructurare se acorda analizand situatia financiara a fiecarui client si pot include: extinderea perioadei de creditare, acordarea unei perioade de gratie sau acordarea unei perioade determinate, in care rata totala lunara de rambursat poate fi diminuata”.
Reprezentantii BCR au mai spus ca sunt clienti, pe care banca ii contacteaza direct pentru identificarea unor solutii, acestia inregistrand deja restante si sunt si clienti care vin din proprie initiativa si solicita restructurarea creditelor, avand in vedere problemele financiare sau de alta natura (medicala, etc.), cu care se confrunta.
2. Asadar, daca nu te incadrezi pentru o refinantare, mergi la banca ta si explica-le ca ai o situatie mai dificila acum si ai nevoie de o rescadentare a ratelor sau o prelungire a duratei creditului. Automat, rata lunara ar trebui sa scada si deci si cheltuielile tale!
3. Incearca sa iti pui pe o agenda toate cheltuielile si veniturile ca sa iti dai seama pe ce se duc banii. Vezi apoi tot ce poti sa tai de pe lista. Poti face asta chiar si pe Internet, unde exista portaluri care te ajuta sa ai cheltuielile lunare sub control. Un exemplu este mycash.ro!
Construieste propriul buget ca pe un plan de cheltuieli! Daca ai prostul obicei sa cheltuiesti mai mult decat castigi, un buget personal te va ajuta sa observi cum ai putea sa reduci din cheltuieli si sa pui si ceva de-o parte (daca se poate!).
Cum incepi administrarea unui buget? Expertii BCR spun ca trebuie sa incepi prin a nota toate veniturile tale si ale familiei si toate cheltuielile facute recent si ca le poti grupa in Cheltuieli fixe - precum chiria, ratele la credite, leasing masina etc (sunt usor de identificat), Cheltuieli flexibile – cum ar fi cheltuielile cu alimentele, imbracamintea, iesirile cu prietenii etc (acestea variaza de la luna la luna), alta categorie aparte de cheltuieli importante sunt cele referitoare la asigurarea de viata, pensia privata, asigurarea locuintei sau a masinii care, de regula, se realizeaza trimestrial, semestrial sau doar o data pe an.
Fii cinstit cu tine insuti si pune pe lista tot ceea ce cheltuiesti. Incepe cu lucrurile marunte, cum ar fi tigarile, ziarele, cafeaua, dar nu uita de cheltuielile mari, te mai sfatuiesc expertii celei mai mari banci din Romania.
4. Incearca chiar de a doua zi sa cheltuiesti mai putini bani. Daca ai masina, poate nu ar strica sa o mai lasi acasa si sa folosesti bicicleta sau mijloacele de transport in comun. Nu mai purta in portofel sau nu mai scoate de pe card sume mari, iar daca vrei sa mai ajungi in vacanta chiar si in criza, cumpara totul din timp sau uita-te dupa ofertele de tip last minute!
Mergi la tine cu sume cat mai mici si nu mai plati totul cu cardul de credit, daca ai asa ceva, pentru ca dobanzile sunt foarte mari.
Evita tentatia cumparaturilor – gandeste-te de doua ori inainte sa cheltui si intreaba-te daca e absolut necesar sa cumperi acel produs. Verifica in mod regulat soldul contului tau prin ATM sau internet/telefon banking.
5. Incearca sa platesti facturile chiar in ziua in care le primesti sau in ziua de salariu.Tot in ziua in care primesti salariul ar trebui sa platesti si rata la banca. Dupa ce ai scapat de datoriile cele mai mari, poti fi sigur ce bani ti-au ramas pentru celelalte cheltuieli lunare si pentru distractie.
Termenul de plata pentru utilitati este de 45 de zile, dar daca nu le platesti la timp poti sa acumulezi penalitati, care nu sunt deloc mici si evident sa nu mai benficiezi de respectivele servicii.
6. Urmareste ofertele din magazine. Cumpara-ti haine si incaltaminte la reducere, si inclusiv alimentele din marile magazine le poti cumpara la promotii. In ultima perioada, mai toti retailerii si-au dat seama ca daca nu fac reduceri vor vinde tot mai putin si unii dintrei ei poate se tem si ca nu vor mai rezista pe piata.
Cu toate acestea, la imbracaminte si incaltaminte, diferentele de preturi raman foarte mari intre un magazin sau altul asa ca nu te grabi sa dai banii pe ceva si mai asteapta pana gasesti exact ce iti trebuie si la preturi ok.
Nu mai iesi in oras decat cel mult in weekend, cauta cinematografele mai ieftine, cafenelele si terasele care au preturi mai mici.
7. Nu mai vorbi atat de mult la telefon si daca ai abonament, pe care platesti foarte mult, poate e momentul sa renunti la abonament. Cartelele sunt foarte avantajoase. Ca sa iti dai seama despre ce vorbim atasam aici ofertele de cartele ale principalilor furnizori de servicii de telefonie mobila. Ai aici Cosmote, Orange si Vodafone!
8. Fa economii la orice fel de utilitati. Nu lasa lumina aprinsa daca pleci din camera, nu folosi gazele mai mult decat iti trebuie. Fa economii inclusiv la apa, mai ales la cea calda, pentru ca este mult mai scumpa. Monitorizeaza atent consumurile pentru ca in felul asta te vei limita mai mult in risipa, cu care suntem, din pacate, atat de obisnuiti.
9. Incearca sa gasesti inca ceva de lucru macar part-time. Gandeste-te daca te pricepi bine la ceva si daca ai putea sa scoti si bani din asta. Ar putea fi ceva simplu ca operator PC, contabilitate primara, operator la call center sau poate si blogger, daca "esti bun la cuvinte".
10. Exact despre ce vorbeam: exista si posibilitatea sa faci ceva bani lucrand sau scriind pe Internet. Avem aici un articol care te va lamuri!
La finalul anului trecut, existau peste 655.000 de romani care aveau intarzieri mai mari de 30 de zile la plata ratelor aferente creditelor contractate, potrivit datelor Bancii Nationale a Romaniei. Ideea este sa iei masuri la timp ca sa nu ajungi intr-o situatie limita sau poate chiar la executare silita!
Fa tot posibilul sa nu ajungi in executare silita. Legea falimentului personal nu a intrat inca in vigoare in Romania.
Daca nu platesti 3 rate la rand, banca iti poate lua casa, dar tu vei fi obligat sa returnezi in continuare restul de bani catre banca. In plus, in Romania, nu iti vei mai putea lua un credit niciodata! Asa stau lucrurile cel putin acum!
Incont.ro, disponibil si in varianta pentru mobil: m.incont.ro!
Mai multe despre:
#ce sa faci daca nu ai bani#cum sa evit executarea silita#cum sa-mi reduc cheltuielile#joburi#stramtorat
Pe acelasi subiect: