S-a imbogatit din tranzactiile fabuloase cu terenuri si tot acestea l-au adus aproape de faliment! astfel, din cauza crizei economice si a prabusirii pietei imobiliare, averea lui Gigi Becali a scazut atat de repede cum zici "tiki-taka Barcelona"!

Astfel, de la tranzactii cu terenuri de 100 de milioane de euro in 2006-2007, din 2008 omul de afaceri a fost nevoit sa stranga cureaua si chiar sa caute un potential investitor pentru echipa de suflet Steaua.

Doar in 2010 averea i-a fost evaluata de revista Forbes Romania la doar 200 de milioane de euro. Practic intre 2008 si 2009 a pierdut 525 de milioane de euro! 

Chiar si asa el ramane unul dintre cei mai mari proprietari de terenuri din Bucuresti, cu circa 280 de hectare de teren in Capitala si in imprejurimi. Si daca in ultimii luni s-a plans ca nu mai are bani sa tina pe picioare clubul Steaua, iata ca pe final de 2010 a bifat o tranzactie extrem de banoasa!

A vandut un teren de 2 hectare britanicului Robert Neale, fondatorul companiei imobiliare Portland Trust. Vorbim de aceeasi companie care a ridicat imensa cladire de birouri din Piata Operei. Terenul se afla aproape de sediul Politiei Rutiere, de unde se ridica permisele auto.

Zvonuri privind o eventuala vanzare a terenului au circulat insa chiar si inainte de meciul Napoli-Steaua. De altfel, Becali nu a mai facut deplasarea cu echipa si s-a anulat plecarea in ultimul moment.

Analizand tranzactia am putea spune ca a meritat - a finalizat vanzarea terenului, in timp ce Steaua a pierdut in Italia, dupa un meci de cosmar,

Cat a castigat din tranzactie?

Potrivit surselor citate de ZF, valoarea tranzactiei ar putea depasi 10 milioane de euro. Ce face Becali cu banii? "Va tine Steaua inca vreo zece ani de acum inainte", dupa cum a declarat acesta in ultimele zile in presa. Si asta dupa cea de-a lungul ultimilor doi-trei ani, patronul echipei din Ghencea a incercat chiar sa vanda echipa cu totul pentru a face rost de lichiditati. Iar pretul avansat nu era deloc unul mic! Cea mai "ametitoare" varianta era de 80 de milioane de euro.

Chiar daca a reusit "performanta" sa bifeze o tranzactie imobiliara pe o piata de profil in letargie, suma obtinuta nici nu se compara cu cea pe care ar fi luat-o in vremurile bune. Astfel, potrivit unui studiu recent al imopedia.ro, un metru patrat de teren in Pipera costa acum 180 de euro daca ai noroc si este amplasat intr-o zona buna, fata de aproape 500 de euro in urma cu doi ani.

Cine l-a batut pe Becali la capitolul avere?

Gigi Becali nu este cel mai bine clasat om din fotbal, ocupand un "modest" loc 3 in topul celor mai bogati patroni de fotbal. De departe, cel mai bine clasat este Ioan Niculae, patronul clubului Astra Ploiesti, cu o avere aproximativă de 1 miliard de euro.

Bancherul si patronul de televiziune Becali

De altfel, lumea financiara nu este chiar una straina latifundiarului din Pipera. In 2008, Banca Nationala a Romaniei (BNR) a respins cererea omului de afaceri de a infiinta o institutie de credit. In ceea ce priveste motivele respingerii, regulamentul BNR contine mai multe prevederi printre care faptul ca persoana fizica care a depus cererea nu trebuie sa fi fost anchetata, sumele destinate participatiei trebuie sa provina din fonduri proprii si trebuie facuta dovada ca banii provin din surse transparente, potrivit Mediafax.

Omul de afaceri declara, la momentul depunerii documentatiei la BNR, ca banca urma sa aiba va avea un capital social de 30 de milioane de euro. 

Si lumea televiziuni l-a tentat pe patronul Stelei. Iar postul acestuia urma sa se numeasca cum altfel daca nu Becali TV. insa de cateva luni bune nu se mai aude nimic de aceasta noua "pasiune" a lui Becali.