Dumitru Cioflina, fost secretar de stat in Ministerul Apararii Nationale si fost sef al Marelui Stat Major General, este acuzat de abuz in serviciu contra intereselor publice, in forma calificata, iar Victor Babiuc, fost ministru al Ministerului Apararii Nationale in perioada decembrie 1997 - 2000, pentru abuz in serviciu contra intereselor publice, in forma calificata si luare de mita, respectiv 3.000 de dolari.

Ioana Cristina Anca Babiuc este acuzata de complicitate la luare de mita, iar George Becali, pentru complicitate la abuz in serviciu contra intereselor publice, in forma calificata si continuata.

Potrivit rechizitoriului, in perioada 1996 - 1999, in calitate de administrator al terenurilor domeniului proprietate publica a statului din zona Voluntari (fosta Ferma Rosia), M.Ap.N. a efectuat doua schimburi de terenuri cu inculpatul Becali George, suprafata totala cedata acestuia in urma celor doua schimburi fiind de 28,89 ha teren arabil intravilan, schimburi ce au avut drept consecinta prejudicierea statului roman cu suma totala de 892.758 de dolari.

Astfel, inculpatii Cioflina Dumitru si Babiuc Victor, uzand de prerogativele functiilor de conducere pe care le detineau in cadrul acestui minister, au aprobat schimburile de terenuri dintre MApN si Becali George cu incalcarea dispozitiilor legale ce reglementeaza proprietatea publica si circulatia juridica a terenurilor, in defavoarea statului.

Cei doi inculpati au facut demersuri pentru grabirea finalizarii schimbului, in conditiile in care institutii ale statului si functionari din cadrul MApN implicati atrageau atentia cu privire la diferenta de valoare dintre terenurile ce fac obiectul schimbului si lipsa utilitatii terenului de la Stefanestii de Jos pentru MApN.

Pentru a da o aparenta de legitimitate acestor schimburi, cei doi inculpati au inclus in Planul de aparare al tarii pentru perioada 1997-2000 construirea unui punct de comanda nou la Stefanestii de Jos.

In concret, in perioada 1995-1997, inculpatul Cioflina Dumitru, in calitate de secretar de stat si sef al Marelui Stat Major General, a exercitat in mod abuziv atributiile stabilite prin lege in sarcina ministrului, dispunand prin ordin verbal persoanelor din subordine sa efectueze demersuri pentru identificarea unui teren in localitatea Stefanesti, judetul Ilfov, in vederea unui schimb cu MApN si sa faca demersurile pentru realizarea schimbului.

Pentru a motiva realizarea schimbului, Cioflina Dumitru a stabilit necesitatea unui obiectiv militar nou la Stefanesti fara avizul Statului Major General - singurul abilitat prin Legea de organizare si functionare a CSAT sa stabileasca obiectivele necesare pentru nevoile operative ale fortelor sistemului national de aparare. Cioflina Dumitru a aprobat schimbul de terenuri cu inculpatul Becali George fara informarea si fara acordul ministrului, in conditii dezavantajoase pentru minister din punct de vedere valoric si fara ca obiectivul de la Stefanesti sa fie prevazut in proiectul Programului de pregatire operativa a teritoriului pentru aparare pentru perioada 1997-2000.

Astfel, la data de 5 octombrie 1998, a fost incheiat un contract de schimb imobiliar intre Ministerul Apararii Nationale si Becali George, prin care se predau la schimb 8,80 ha teren situat in intravilanul comuna Voluntari (Ministerul Apararii Nationale) si 9,36 de hectare de teren situat in comuna Stefanesti, judetul Ilfov (Becali George).

La randul sau, inculpatul Babiuc Victor, la cateva zile dupa numirea in functia de ministru al apararii nationale, a aprobat Programul de pregatire operativa a teritoriului pentru aparare pentru perioada 1997-2000 in care a fost inclus un obiectiv nou la Stefanesti fara avizul Statului Major General si fara o justificare a nevoilor operative ale fortelor sistemului national de aparare intervenita in perioada iulie 1996-ianuarie 1997.

La data de 4 iunie 1999, a fost incheiat un contract de schimb imobiliar intre Ministerul Apararii Nationale si Becali George prin care acesta din urma a predat suprafata de 21,58 ha teren in zona com. Stefanesti in schimbul a 20,9 ha in zona com. Voluntari, judetul Ilfov.

Inculpatul Babiuc Victor a aprobat efectuarea schimbului de terenuri cu inculpatul Becali George cu incalcarea dispozitiilor legale privind regimul juridic al bunurilor proprietate publica si cu incalcarea dispozitiilor privind circulatia juridica a terenurilor, fara un aviz din partea Directiei Legislatie si Contencios din MApN.

De asemenea, schimbul a fost aprobat si in conditiile in care Ministerul Agriculturii si Alimentatiei a refuzat sa se pronunte cu privire la natura juridica a terenurilor pana la adoptarea Legii privind proprietatea publica iar Ministerul de Justitie si-a exprimat un punct de vedere ferm in sensul ca terenul administrat de catre MApN nu poate fi decat proprietate publica.

In plus, contractul a fost parafat si in conditiile in care terenurile date la schimb de Becali George aveau un regim juridic incert, in sensul ca documentatia ce servea la dovedirea titlului de proprietate avea la baza inscrisuri false iar unele suprafete erau grevate de sarcini.

Inculpatul Babiuc Victor a aprobat incheierea acestui contract in conditiile in care anterior, fiica sa, Babiuc Ioana-Cristina - Anca incheiase cu inculpatul Becali George, la un pret simbolic, un contract de vanzare cumparare pentru suprafata de 700 metri patrati din terenul pentru care inculpatul Cioflina Dumitru aprobase efectuarea schimbului, tranzactia fiind efectuata, cu acordul ambelor parti, in lipsa unui titlu valabil al inculpatului Becali George deoarece contractul de schimb nu se perfectase inca.

In aceasta modalitate, Babiuc Victor ar fi obtinut un folos necuvenit in suma de 3.000 de dolari, reprezentand diferenta dintre valoarea terenului stabilita prin expertiza si pretul achitat.

Prejudiciul cauzat statului prin efectuarea celor doua schimburi de terenuri este de 892.758 de dolari.
Ministerul de Finante s-a constituit parte civila in proces cu suma de 942.250 de dolari.

In vedererea recuperarii acestei pagube, procurorii au instituit sechestru asigurator asupra mobile si imobile ale inculpatilor Cioflina Dumitru, Becali George si Babiuc Victor.

De asemenea, in vederea confiscarii speciale s-a dispus instituirea sechestrului asigurator asupra terenului in suprafata de 700 de metri patrati, apartinand Ioanei Babiuc.

Avand in vedere ca inculpatul Babiuc Victor a indeplinit functia de ministru al Ministerului Apararii Nationale, in data de 16 ianuarie 2008, in urma solicitarii Directiei Nationale Anticoruptie din 19 septembrie 2007, in temeiul articolului 109 - alin 2 din Constitutie si a prevederilor articolelor 12 si 18 din Legea 115/1999 privind responsabilitatea ministeriala, presedintele Romaniei a adresat ministrului interimar al Justitiei cererea privind declansarea procedurilor legale pentru urmarirea penala a lui Babiuc Victor.

Cererea a fost transmisa Directiei Nationale Anticoruptie la data de 22 ianuarie 2008.