Topul, realizat in functie de pretul solicitat de proprietari, include terenuri pretabile pentru o investitie turistica, pensiune sau chiar un complex, amplasate in zone cunoscute pentru potentialul lor. Pentru fiecare zona a fost calificata o singura oferta.

Primul loc in clasament il ocupa comuna Neagra Sarului, amplasata la 12 kilometri de Vatra Dornei, unde pretul pentru un metru patrat de teren este de 4,3 euro. Pretul este acelasi indiferent de suprafata terenului scos la vanzare.
Urmatoarele doua zone montane din top sunt Rasnov, unde pretul unui metru patrat de teren intravilan este de aproape zece euro, si Gura Raului, unde proprietarii solicita zece euro pe metru patrat de teren.

Astfel, un teren de 828 de metri patrati in Rasnov costa 8.000 de euro, iar zona are potential turistic ridicat, fiind in apropiere de Cetatea Rasnovului, Postavaru si Piatra Craiului.

In comuna Gura Raului, cu 19.000 de euro poate fi achizitionat un teren de 1.900 de metri patrati. Terenul este situat intr-o zona cu pensiuni si are deschidere la Drumul Judetean 106.

Pe locul patru in top se situeaza Cisnadioara (judetul Sibiu), unde pretul pe metru patrat de teren este de 13 euro, zona fiind urmata de Izvoru Muntelui (judetul Neamt) si Sovata (judetul Mures), unde tariful urca la 15 euro.

La Sovata, terenul scos la vanzare are o suprafata de 9.000 de metri patrati, este amplasat in apropierea statiunii si poate poate fi utilizat pentru constructia unui complex turistic.

Potrivit clasamentului, zonele turistice montane cu preturi mai ridicate la terenuri intravilane sunt Sibiel (judetul Sibiu), Bran si Moeciu de Sus (judetul Brasov), precum si Breaza (judetul Prahova), unde pretul pe metru patrat variaza intre 23 si 30 de euro pe metru patrat.

In localitatea Sibiel, pretul unui metru patrat de teren este de 23 de euro. Terenul respectiv are o suprafata totala de 6.000 de metri patrati si este pretabil pentru constructia unei case de vacanta sau a unei pensiuni.

In Bran si Moeciu de Sus, tariful creste la 25 de euro pe metru patrat, iar in Breaza o parcela de teren in zona centrala a localitatii costa 30 de euro metrul patrat. Terenul, cu un front stradal de 27 metri, are toate utilitatile si acces la drum pietruit.

In primele zece luni, preturile terenurilor in Romania au scazut cu pana la 66%, acest segment fiind in continuare cel mai atins de criza imobiliara, potrivit imobiliare.ro.

Cele mai afectate sunt terenurile intravilane aflate in localitatile din apropierea marilor orase, unde a avut loc si cea mai mare crestere in perioada de boom.

Judetele cu cele mai mari scaderi ale pretului de strigare sunt Timis (-66%), Iasi (-54%) si Cluj (-50%). In localitatile din judetul Brasov, pretul a scazut cu aproape 33%, iar in judetul Constanta, declinul a fost de 30%.

Portalul imobiliare.ro are cea mai mare baza de oferte imobiliare la nivel national, inregistrand 19.000 de vizitatori pe zi.