Majorarea salariilor pentru posturile din top management din cadrul companiilor nu a tinut cont de revenirea economica destul de fragila din Statele Unite si nici de rata ridicata a somajului, conform analizei USA Today.

Remuneratiile directorilor au scazut in ultimii trei ani din cauza reducerii profiturilor. Cresterea de anul trecut insa, corelata cu revenirea profitului si a valorii actiunilor pe bursa, duce la o ajustare a salariilor si bonusurilor obtinute prin performanta, spune cercetatorul Strategic Compensation Research Associates, Richard Wagner.

Cine sunt executivii platiti cu milioane de dolari

In 2010, seful Viacom, Philippe Dauman a inregistrat performanta de a fi remunerat cu peste 84 de milioane de dolari. Salariul sau a fost insa de doar 2,6 milioane de dolari, restul sumei fiind formata din bonusuri si actiuni. Astfel, executivului de la Viacom, i-au fost majorate castigurile cu 148,6% anul trecut, fata de 2009.

Salarii uriase au avut si executivul Occidental Petroleum, Ray Irani, directorul Directv (Michael White), dar si managerul IBM, Samuel Palmisano.

Iata mai jos un top 10 al celor mai bine platiti executivi americani:

1.   Philippe Dauman, Viacom – 84,4 milioane de dolari
2.   Ray Irani, Occidental Petroleum - 76 milioane de dolari
3.   Michael White, Directv - 32 milioane de dolari
4.   John Lundgren, Stanley Black&Decker - 32 milioane de dolari
5.   Robert Iger, Walt Disney -  28 milioane de dolari
6.   Samuel Palmisano, IBM - 25 milioane de dolari
7.   Howard Schultz, Starbucks - 21 milioane de dolari
8.   William Weldon, Johnson & Johnson - 21 milioane de dolari
9.   Randall Stephenson, AT&T – 20 milioane de dolari
10. Miles White (Abbott Laboratories - 20 de milioane.

Pe ultimele doua locuri din studiul realizat de USA Today, se afla co-fondatorul Apple, Steven Jobs si directorul executiv al Citigroup, Vikram Pandit. Acestia au avut salarii simbolice de doar un dolar.