Co-fondatorul Apple, Steve Jobs este unul dintre cei mai mediatizati antreprenori, datorita succesului companiei sale, care a dat un nou trend tehnologiei IT si telefoniei mobile.

Jobs este el insusi un mit: antreprenorul inteligent si individualist din Silicon Valley, preocupat de aspectul estetic al produselor, pentru a-si cuceri clientii. Munca sa de dezvoltare de produse, atat de functionale si de elegante, i-a adus acestuia o reputatie la care aspira multi oameni de afaceri.

Insa lucrurile n-au stat intotdeauna asa. Boss-ul de la Apple a facut si miscari gresite de-a lungul carierei sale, strategii care l-au costat bani. Multi bani.

Spre exemplu, la inceputurile Apple, Jobs era foarte tanar si credea ca are nevoie de sfaturile unui om de afaceri mai experimentat decat el. Astfel, l-a angajat pe John Sculley, pentru a conduce compania. Miscarea nu a fost chiar o idee buna, avand in vedere ca Apple incepuse sa-si contureze obiective din ce in ce mai greu de atins. Lovitura de gratie a lui Sculley a fost atunci cand a reusit sa-l indeparteze pe Jobs de la carma firmei.

Zece ani mai tarziu, Steve Jobs spunea referitor la acest episod: "Ce pot sa mai spun acum? Am angajat persoana gresita la momentul respectiv.  Sculley a distrus munca mea de zece ani, incepand chiar cu mine."

Totodata, decizia lui Jobs de a renunta la depozitele de la Apple, la mijlocul anilor `80, cand a fost dat afara din companie, a fost una gresita, desi la momentul respectiv parea o strategie isteata. Astazi fondatorul Apple este destul de bogat, dar putea fi si mai bogat, daca nu renunta la rezervele respective.

De asemenea, asocierea cu NeXT a fost unul dintre esecurile lui Jobs. Dupa ce a fost dat afara de la Apple, Steve a intrat in afaceri cu NeXT, cu care a dezvoltat statii de calculatoare destul de scumpe. Vanzarile n-au mers insa foarte bine, iar compania s-a reorientat spre software-uri. NeXT a fost in cele din urma preluata de Apple, pentru suma de 420 de milioane de dolari.


Parteneriatul lui Jobs cu AT&T s-a dovedit a fi prea lung. Daca s-ar fi terminat cu un an mai devreme, piata smartphone-urilor ar fi fost mult mai dezvoltata astazi, potrivit Business Insider. In urma asocierii, s-a lansat Motorola, primul telefon android pentru Verizon, la sfarsitul lui 2009.

Increderea pe care Jobs a aratat-o fata de Eric Schmidt, a fost deopotriva prea mare si destul de neproductiva. Eric Schmidt s-a aflat la bordul Apple timp de trei ani. Cand a parasit postul, acesta a aplicat la Google toate strategiile puse in functiune la compania lui Jobs.

Astazi, Google concureaza cu Apple din toate punctele de vedere. Ambele companii produc software pentru tablete, smartphone-uri si computere.

Un alt moment destul de greu pentru Apple a avut loc anul trecut. Reputatia companiei a fost pusa sub semnhul indoielii atunci cand s-a spus ca iPhone 4 nu avea semnal prea bun.

Jobs a facut greseala de a-i spune unui cumparator sa evite sa acopere partea stanga a telefonului, pentru a putea avea semnal. Carcotasii glumeau pe atunci pe seama ca oamenii nu puteau comunica prin iPhone.

Steve Jobs nu este cel mai darnic antreprenor din lume, iar acest lucru inseamna un minus la imaginea sa. Apple valoreaza miliarde de dolari, dar Jobs pare ca vrea sa-i pastreze pe toti pentru ei. Acesta nu face niciodata donatii sau acte de caritate, in comparatie cu filantropul Bill Gates.

Un alt lucru despre care presa internationala a scris atunci cand Jobs a inceput sa faca din Apple un brand valoros la nivel global, il constituie fiica sa de 23 de ani.
 
Acesta are o fata, pe care initial nu a vrut s-o recunoasca, motivand faptul ca ar fi „steril si ca la acea vreme, nu era capabil, din punct de vedere psihic, sa conceapa un copil”, conform Business Insider.

Desi a negat acest lucru timp de multi ani, Jobs a recunoscut ca este parinte atunci cand a devenit celebru. Mai mult, IT-istul si-a recunoscut greseala si, in prezent, are o relatie apropiata cu fiica sa.  

Bill Gates reprezinta poate cel mai cunoscut exemplu de reusita pentru tinerii din intreaga lume. Co-fondatorul Microsoft Corporation, acum in varsta de 55 de ani, este al doilea cel mai bogat om din lume, fiind depasit anul trecut de mexicanul Carlos Slim Helu.

Afacerile importante cu IBM, lansarea primei versiune a sistemului de operare, Windows, cat si cea mai populara suita de aplicatii de birou, Microsoft Office au facut din Bill Gates un om celebru.

In 1986, Microsoft a devenit companie publica, cotata la bursa. Insa Gates a avut si momente in care a dat gres cu strategiile sale.

Windows l-a facut sa devina cel mai bogat om din lume, insa ultimele variante ale cunoscutului sistem de operare au fost extrem de criticate, atat de specialisti IT, cat si de consumatori.

Gates a lansat o „miniatura” a celebrului sistem de operare pentru telefoanele mobile, insa aceasta n-a fost prea bine primita de clienti, care au sustinut ca o echipa profesionista ar fi putut sa creeze un soft mai bine adaptat nevoilor detinatorilor de mobile.

O alta miscare pentru care Bill Gates a fost criticat a reprezentat-o disparitia sistemului de operare DOS. Criticii sustin ca era un sistem care putea fi dezvoltat, insa angajatii lui Gates n-au vazut niciodata aceasta oportunitate.

Varianta Millennium a sistemului de operare Windows a constituit o alta miscare neinspirata a antreprenorului. Foarte prost primita de public, Millennium a fost descrisa drept „cea mai proasta varianta de pana atunci a celebrului sistem de operare”.

Si nu in ultimul rand, Gates a omis sa se foloseasca de cercetarile de piata. Cel mai bun exemplu de reusita il reprezinta Google, care s-a dezvoltat extraordinar de mult in ultimii ani datorita orientarii catre consumator, precum si a nevoilor acestuia. Microsoft incepuse sa faca niste cercetari de piata interesante prin anii `90, insa apoi lucrurile n-au mai avansat, multi ingineri de calculatoare considerand astazi ca Microsoft „nu prea mai are cum sa concureze pe piata de internet cu giganti precum Google sau IBM”.

Sa fie oare acesta inceputul sfarsitului lui Bill Gates?

Citeste si:

Din caminul studentesc direct pe salteaua de bani! Cum au ajuns milionari Steve Jobs, Bill Gates sau Mark Zuckerberg