Bartz, care a venit la Yahoo! la inceputul anului 2009, a primit anul trecut o remuneratie totala de 39 milioane de dolari, cea mai ridicata dintr-un top de 25 de directori generali cu salarii care nu reflecta corect performantele manageriale, potrivit studiului.

Pentru a determina daca o companie isi supraevalueaza directorul general, Glass Lewis ia in considerare factori precum pretul acţiunilor, fluxul operational de numerar si cresterea profitului pe actiune. Astfel, desi principalul obiectiv al lui Bartz este sa combata ascensiunea rivalilor Facebook si Google si sa rastoarne trendul descendent al afacerilor, vanzarile Yahoo! au ramas relativ neschimbate in mandatul ei.

"Bartz reprezinta o problema pe care o regasim la multe alte companii cu note proaste la raportul plata/performante: remuneratie excesiva acordata unor executivi pentru a-i incuraja sa se alature sau sa ramana", se arata în raport.

Totusi, reprezentanţii Yahoo! au tinut sa sublinieze ca cea mai mare parte a pachetului salarial obtinut de Bartz consta in stock options care nu pot fi "luate acasa", ci convertite in actiuni numai dupa indeplinirea anumitor criterii de performanta prestabilite.

Pe locurile 2 si 3 in topul Glass Lewis se regasesc sefii Abercrombie & Fitch si Nabors Industries, cu salarii de 38,5 milioane de dolari, respectiv 38,2 milioane de dolari.

Cele 25 de companii care isi supraevalueaza directorii au platit in medie primilor cinci executivi din conducere salarii de 34,3 milioane de dolari in 2009, fata de o medie de 23,7 milioane de dolari calculata pe indicele S&P 500.

Cel mai prost platit CEO este Steve Jobs, care a luat anul trecut un salariu simbolic de numai un dolar, desi Apple este una dintre cele mai de succes companii din Statele Unite si din lume, judecand dupa cresterea vanzarilor, a profiturilor, dar si dupa marjele uriase de castig.