Expertii sustin ca stresul a devenit din punct de vedere psihologic “boala neagra a secolului XXI”.

In prezent, populatia globala este mult mai afectata de stresul cotidian decat de accidentele vasculare, atacurile de inima, cancer sau problemele cu spatele, conform unui raport al CIPD. Jill Miller, un consultant al Institutului, sustine ca raportul „subliniaza presiunea in continua crestere pusa asupra tot mai multor oameni la locul de munca, ca rezultat al crizei economice”.

Stresul este una dintre afectiunile extrem de comune printre firmele care si-au concediat angajatii.

Diferenta dintre presiune si stres

Cary Cooper, co-autorul al unei carti in care trateaza problema stresului in viata cotidiana, The Science of Occupational Health, tine sa faca o distinctie intre presiune si stres. O activitate, o sarcina profesionala tinde la inceput sa fie doar „motivanta”. Aceasta devine stresanta in momentul in care angajatii „incearca sa-si depaseasca limitele pentru a face fata situatiei”.  

Cary Cooper, profesor al Facultatii de Management din cadrul Universitatii Lancaster din Anglia, afirma ca stresul a fost semnalat ca reprezentand o schimbare de comportament, si anume: dificultati in concentrare, pierderea simtului umorului sau al controlului mult mai repede decat este normal.  

Totodata, stresul se poate manifesta prin pofta excesiva de mancare sau din contra, pierderea poftei de mancare, la fel ca fumatul sau bautul in exces.

Pe perioade scurte de timp, oamenii pot tine aceasta afectiune sub control, insa nu trebuie neglijat faptul ca stresul poate duce la serioase problemele medicale, precum problemele cu inima sau cu stomacul.

„Dat fiind faptul ca ne aflam intr-o incetinire economica, salariatii se confrunta cu nesiguranta locurilor de munca. Mai mult, in companii gasim mai putini angati care primesc mai multe sarcini decat pot realiza”, precizeaza Cooper.

„Oamenii lucreaza tot mai multe ore suplimentare, in ideea de a-si impresiona sefii. Stresul este in secolul XXI echivalentul ciumei, a bolii negre”, adauga profesorul de la Universitatea Lancaster.  

Ce ne face sa fim atat de stresati

Printre cele mai frecvente cauze care duc la aparitia acestei boli se numara munca excesiva, stilul organizational stresant, restructurarile de la locul de munca, dar si problemele personale.

Potrivit raportului CIPD, un angajat din Marea Britanie isi ia anual, in medie, 7,7 zile de concediu medical, din cauza unor probleme de sanatate ca raceli, infectii digestive sau dureri de cap.

1 din 5 angajati din UK, care lucreaza pentru institutiile de stat, isi iau, in medie, mai mult de doua zile de concediu medical decat salariatii din sectorul privat, adica 9,1 zile fata de cele 7,7.

O alta cercetare, realizata de consultantii KPMG, arata ca piata joburilor este in continua scadere.  

Bernard Brown, partener al KPMG, este de parere ca: „Este doar o chestiune de timp pana cand vom trece de la o pozitionare in crestere la o piata stagnanta a locurilor de munca.”

Studiul demonstreaza ca in ultimii doi ani, au scazut perioadele de concedii, dar si siguranta oamenilor de a-si pastra locurile de munca.

Citeste si:

Un monument celebru in lume, care aduce patru milioane de turisti anual, in pericol de prabusire

Un sector atipic: publicitatea online romaneasca creste timid. Ce segmente au investit cel mai mult in online