El mentioneaza ca aceste standarde de cost trebuie introduse diverse servicii precum spitalizare sau procurarea de diverse elemente utilizate in ortopedie, chirurgia inimii si alte specializari.

"Nu este normal ca o operatie de apendicita sa costa de 180 de ori mai mult intr-un spital din vestul tarii decat la o unitate din Iasi", arata Basescu, prezent la evenimentul de lansare a versiunii centralizate a Sistemului Informatic Unic Integrat.

Seful statului mai spune ca s-a reusit introducerea celor mai ieftine medicamente generice in categoria celor compensate. Si asta pentru ca, nici in tarile europe bogate, nu se folosesc in programele nationale cele mai scumpe medicamente. "Nici macar tarile bogate nu-si permit acest lucru si garantează tratamente cu medicamente nu de ultima ora, ci cu medicamentul precedent, iar diferenta o achita cel care doreste ultimul medicament. Unora le poate parea cinica o astfel de abordare, iar eu spun ca cinica este abordarea cu cel mai scump medicament. Raman inca destul de multi oameni care nu pot beneficia de tratamente, exact pentru ca se utilizeaza cele mai scumpe medicamente", declara el.

"Rationalizarea spitalelor"

Basescu a mai spus ca 2011 este termenul limita pentru introducerea cardului nationale de sanatate. Iar urmatoarea actiune ca importanta, dupa informatizarea sistemului de sanatate, este rationalizarea spitalelor in prima parte a anului.

In total, 200 de spital din cele 460 vor fi transformate in crese si in azile de batrani. Unitatile care vor fi inchise sunt cele care nu depasesc serviciile de tratament si intervenţie al unui dispensar.

Cu toate acestea, Basescu mentioneaza ca asistenta medicala din zona unde este inchis un spital va fi "concentrata intr-un spatiu restrans, unde sa se poata face o primă interventie de care omul are nevoie".