Presedintele a spus, in interviul realizat la Chicago, ca, spre deosebire de Polonia, Cehia, Slovacia, Slovenia si Ungaria, tara noastra a aplicat, desi tergiversat, principiul «Restitutio in integrum», ceea ce a fost extrem de costisitor si greoi si a stimulat aparitia fraudei si imposturii.

"Au devenit proprietari oameni care nu au fost vreodata proprietari, ci au venit cu certificate de pe afara ca sunt rude de a cincea spita cu defunctul, sau altii care au revendicat mult mai mult decat aveau", a spus Basescu, potrivit Mediafax.

El a adaugat ca statul este in prezent in dificultate pe acest subiect, pentru ca, dupa ce a platit "zeci de miliarde", se constata ca exista inca un volum foarte mare de revendicari, asa ca trebuie identificate alte surse.

"Vom gasi solutii. Cert este ca abordarea pe care a avut-o Romania, de a face «Restitutio in integrum», a fost si extrem de costisitoare si extrem de greoaie, dar nu vom modifica principiul, vom merge pe ideea ca cei care au dreptul la o restituire sa o primeasca, in natura sau in bani, dar sa o primeasca asa cum se evalueaza ea astazi", a spus seful statului.

Intrebat, pe de alta parte, cum pot fi rezolvate problemele legate de birocratie si ineficienta semnalate de unii dintre romanii din diaspora sau de catre oamenii de afaceri in legatura cu functionarea statului roman, presedintele a raspuns ca Romania este departe de a fi un stat perfect, dar se fac progrese.

El a adaugat ca in acest moment statul nu mai este principalul jucator din economia romaneasca si licitatiile importante pentru lucrari mari sunt castigatre de firme straine.

Basescu a spus ca este nevoie de si curaj din partea oamenilor de afaceri, el admitand ca birocratia este inca ineficienta in Romania. "Incercam sa o reducem, o corectam, sa simplificam uneori legislatia", a afirmat Basescu.

El a mentionat ca, pe de alta parte, cei care au vrut sa faca afaceri in Romania au reusit si nu au obtinut bani putini.
"In privinta Romaniei sunt optimist", a adaugat Basescu, precizand ca tara are resurse si nu are datorii atat de mari precum au unele state din vechea Europa.

El a mai spus ca o problema este reprezentata de faptul ca romanii si-au pierdut increderea din cauza crizei. Potrivit presedintelui, aceasta incredere in sansele Romaniei trebuie redata romanilor.