"Romania trebuie sa dovedeasca prin masuri concrete faptul ca asigura accesul in spatiul Schengen cu un document de identitate sigur, adaptat standardelor internationale in materie”, explica Daniel Gheorghe, de la Directia pentru Evidenta Populatiei.

Si-n plus, a crescut numarul buletinelor falsificate. Asa explica autoritatile romane propunerea ca toate cartile de identitate sa contina un cip cu amprente si date biometrice.

Intocmai ca in cazul controversatului pasaport biometric. Politistii s-au gandit ca exemplul ar trebui urmat, daca tot avem voie sa calatorim cu doar buletinul in UE. Uita insa ca aceasta este o recomandare europeana si nicidecum o obligatie.

Amprentarea unui om il transforma pe acesta, din punctul de vedere al societatii civile, intr-un suspect de serviciu. In plus, cetateanul nu are posibilitatea sa aleaga daca vrea carte de identitate cu cip sau fara. In cazul pasaportul, exista optiune. 

Ca sa ii linisteasca pe oameni politistii spun ca datele personale nu intra intr-o baza de date, ci sunt scrise direct pe cipul cartii de identitate.

Accesul la aceste date personale din cip se face numai cu acordul cetateanului, deci titularul accepta sa-i fie verificate datele pentru ca este in interesul lui”, spune comisa-sef Sorin Balasa, de la Directia de Evidenta a Persoanelor.

Autoritatile nu lamuresc o serie de alte situatii in care informatiile de pe cip ar ajunge pe mainile unor infractori. Daca pierzi cartea de identitate sau daca este falsificata. Discutam inca despre un proiect, aflat in dezbatere.