Un domn, care pretindea in decembrie 2009 ca vinde vaccinul impotriva gripei AH1N1 s-a ales cu dosar penal. Anuntati de reporterii Pro TV, politistii i-au organizat un flagrant si au descoperit ca suspectul comercializa, in sticlute, ser fiziologic.

Dar cu o floare nu se face primavara, pentru ca site-urile sunt pline de anunturi prin care sunt scoase la vanzare produse de calitate indoielnica. Potrivit analizelor facute de europeni, 62% dintre medicamentele cumparate online sunt contrafacute sau nu respecta normele cerute de lege.

CE CUMPARA OAMENII DE PE INTERNET?

45% MEDICAMENTE PENTRU SLABIT
35% REMEDII IMPOTRIVA GRIPEI
25% MEDICAMENTE IMPOTRIVA PROBLEMELOR ERECTILE
19% MEDICAMENTE PENTRU RENUNTAREA LA FUMAT
19 % MEDICAMENTE IMPOTRIVA DURERII

De altfel, europenii dau peste 10 miliarde euro pe an pe medicamente contrafacute, dupa cum arata un studiu recent. Pe Internet se cauta in primul rand pastile pentru slabit. Urmeaza cele impotriva gripei si cele pentru disfunctii erectile. De asemenea, oamenii mai cumpara online si medicamente care sa-i ajute sa renunte la fumat ori sa le aline durerile.

Potrivit unui raport al Uniunii Europene, cele mai multe medicamente contrafacute descoperite in 2008 proveneau din India. De altfel, in doua luni, in vamile Uniunii au fost confisate 34 de milioane de tablete false. In 2009, in Romania politistii au intocmit cateva dosare penale unor indivizi, sub acuzatia de contrafacere de produse farmaceutice pentru tratarea disfunctiilor erectile.