"Nedepunerea sau depunerea cu intarziere a formularului 112 constituie contraventie si se sanctioneaza (...) cu amenda de 500 - 1.000 lei pentru persoane fizice, respectiv 1.000-5.000 lei pentru persoane juridice. In situatia in care angajatorul nu depune in mod repetat declaratia lunara, acesta va fi declarat inactiv, cu consecintele legale ce decurg de aici", a precizat ANAF.

Potrivit ANAF, firmele depusesera, pana ieri, cu o zi inainte de termenul limita, 385.251 de declaratii privind impozitul pe venit si contributiile sociale, ceea ce reprezinta 82% din total.

Formularele au fost transmise prin internet in proportie de 15%, restul fiind depuse in forma fizica, la ghiseu.

Cele aproximativ 385.000 de declaratii depuse acopera 4,966 milioane asigurati. Pentru 37% dintre acestia declaratiile au fost depuse online, ceea ce inseamna ca angajatorii cu numar mare de salariati au preferat depunerea prin internet.

"Dat fiind numarul mare de contribuabili cu obligatii declarative ce nu au efectuat inca operatiunile de depunere, conducerea ANAF a decis suplimentarea numarului de ghisee pana la 1.717 de unitati, la care se adauga 46 de ghisee puse la dispozitie de catre casele de asigurari sociale in judetele Brasov, Constanta, Cluj si Iasi, precum si in municipiul Bucuresti", a mai anuntat Fiscul.

Potrivit ANAF, astazi si maine toate unitatile Fiscului vor avea program prelungit, intre orele 8.00 si 20.00, iar daca situatia o cere programul va fi prelungit si dupa aceasta ora.

Pana la data de 1 iulie 2011 contribuabilii vor putea depune noul formular fie prin internet, fie la ghiseu. Dupa 1 iulie transmiterea prin internet devine obligatorie.

Vezi AICI cum se completeaza declaratia unica!