Proiectul legii salarizarii unitare, finalizat. Cum se vor calcula salariile bugetarilor si cat vor castiga presedintele Romaniei, ministrii si parlamentarii
Guvernul a finalizat proiectul de lege privind salarizarea unitara a bugetarilor si l-a trimis partenerilor sociali pentru analiza si completari.
Purtatorul de cuvant al Guvernului, Liviu Iolu, a declarat, marti, ca proiectul de lege privind salarizarea unitara va fi trimis catre partenerii sindicali "in cel mai scurt timp". Miercuri dimineata, Blocul National Sindical a publicat proiectul de lege pe site-ul propriu.
Intrebat daca acest proiect va fi adoptat sau daca se va afla doar in dezbatere pana la finalul mandatului actualului Guvern, Liviu Iolu a precizat ca sunt inca discutii cu partenerii sociali. "Se discuta inca (...) cu partenerii sociali si abia dupa aceste discutii se va lua o decizie, in limitele legale", a precizat el.
Ministrul Muncii, Dragos Pislaru, declara, luni, ca proiectul de lege privind salarizarea unitara prevede ca, pana in anul 2022, este nevoie de o alocare bugetara de 19,5 miliarde de lei pentru rezolvarea tuturor inechitatilor salariale din sistemul public.
Potrivit ministrului de resort, cresterea medie a salariilor platite din fonduri publice va fi de 37,3%, corelata cu cresterea economica prognozata, iar raportul dintre salariul minim si cel maxim va fi redus la 1/13.
Proiectul legii privind salarizarea personalului platit din fonduri publice propune 116 clase de salarizare, cel mai mic salariu in sectorul bugetar urmand sa fie de 1.625 de lei, iar cel mai mare de 22.000 de lei.
Conform proiectului de act normativ, in sectorul bugetar, raportul intre cel mai mic salariu de baza si cel mai mare salariu de baza este de 1 la 13. Aplicarea legii ar putea incepe la 1 iulie 2017 si se va extinde pana in anul 2021, insa in proiect nu se precizeaza si procentul anual de crestere.
Proiectul mai prevede ca in situatia in care salariile de baza/soldele functiilor de baza/salariile functiilor de baza/indemnizatiile de incadrare, indemnizatiile lunare avute in luna iunie 2017 sunt mai mari decat cele prevazute in anexele la prezenta lege sa se pastreze cuantumurile avute in luna iunie 2017.
De asemenea, sporurile, majorarile, indemnizatiile, compensatiile, premiile si celelalte elemente ale sistemului de salarizare prevazute in anexele la lege se stabilesc astfel incat procentul de crestere a cuantumului total rezultat sa nu fie mai mare decat procentul de crestere a salariilor de baza, a soldei functiei de baza, a salariului functiei de baza, dupa caz, pe toata perioada de aplicare etapizata a legii.
Potrivit documentului, in termen de 60 de zile de la data publicarii legii in Monitorul Oficial, Ministerul Muncii impreuna cu Ministerul Finantelor Publice vor elabora Norme metodologice de aplicare a acesteia.
PROIECTUL LEGII SALARIZARII UNITARE POATE FI CONSULTAT AICI.
Pe acelasi subiect: