Analistii ING Bank Romania prevad o inflatie anuala de 6%, dar care ar putea creste pana la 8% la sfarsitul lui 2011.

Scenariul de baza privind inflatia include cresterea  preturilor alimentelor cu 4,7%, dar avansul ar putea ajunge pana la 8,5% sau chiar mai mult, potrivit economistului-sef al ING Bank Romania, Nicolaie Chidesciuc.

"Daca cresterea preturilor alimentelor ajunge la 8,5%, aceasta evolutie va avea un impact suplimentar de 1,5 puncte procentuale asupra inflatiei. Un impact aditional de 1,2 puncte asupra ratei anuale a inflatiei ar putea fi generat de eliminarea subventiilor la incalzire", a explicat Chidesciuc.

Chidesciuc spune insa ca sansele ca rata anuala a inflatiei sa ajunga la 8% sunt insa destul de mici. Insa o eventuala depreciere sau stabilitate a leului fata de euro, ar putea avea efecte directe si ar duce la o inflatie mai mare.

Va fi redusa dobanda de politica monetara

In raportul asupra inflatiei prezentat in noiembrie anul trecut, Banca Centrala estima ca rata anuala a inflatiei va fi de 6,8% la sfarsitul primului trimestru din 2011 si aceasta va urca pana la 7% in iunie, pentru ca ulterior sa scada pana la 3,4% la sfarsitul anului.

BNR a fixat o tinta de inflatie pentru 2011 de 3%, plus/minus un punct procentual.

Analistii ING noteaza ca potrivit datelor BNR de luna trecuta, au existat interventii pe piata valutara, de aproape 500 de milioane de euro, pentru a proteja moneda nationala.

Rezervele valutare ale Bancii Nationale a Romaniei au crescut in ianuarie cu 257 milioane de euro la 32,68 miliarde euro, in urma virarii unei transe de circa 900 de milioane de euro de la FMI.