Fata de luna precedenta, preturile de consum au crescut in iulie cu 2,58%, dupa ce alimentele s-au scumpit cu 1,92%, tarifele la servicii au crescut cu 2,55%, iar produsele nealimentare, cu 3,08%, potrivit Statisticii.

Dintre marfurile alimentare, cea mai mare crestere de pret, de 6,6%, a avut loc la loc la fructe.

De asemenea, cresteri mai mari de preturi s-au inregistrat la ulei, slanina si grasimi, de 3,29%, paine si produse de franzelarie, de 2,5%, si bauturi alcoolice, de 2,44%.

Cea mai mare parte a alimentelor au consemnat majorari de preturi de pana in 2%, la oua si legume inregistrandu-se chiar ieftiniri.

In ceea ce priveste marfurile nealimentare, cele mai importante majorari de preturi s-au inregistrat la tigari, de 9,47%, si energie electrica si gaze, de 4,2%. O crestere de peste 2% a mai fost operata la combustibili, in timp ce pentru celelalte grupe de produse nealimentare majorarile de preturi s-au situat intre 0,37% si 2%.

Pe segmentul servicii, transportul prin CFR a avut cea mai mare scumpire, de 5,54%, urmat de apa, canal si salubritate, unde tarifele s-au majorat cu 5,33%, si telefonie, cu cresteri de 4,75%. Pentru restul serviciilor, cresterea tarifelor s-a mentinut sub 2%.

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a revizuit, saptamana trecuta, prognoza de inflatie pentru 2011, de la 2,8% la 3,1%, dupa ce a majorat estimarea pentru acest an, de la 3,7% la 7,8%, ca urmare a majorarii TVA.

De asemenea, Consiliul Director al FMI a aprobat revizuirea tintei de inflatie pentru 2010, stabilita in acordul stand-by incheiat cu Romania, de la 3,5% la 7,9%, dupa cresterea TVA.

Guvernul a decis la finele lunii iunie sa creasca TVA de la 19% la 24%, dupa ce Curtea Constitutionala a stopat taierea pensiilor cu 15%.