Cea mai scumpă sticlă de vin este un Pinot Gris, din 1950, care se vinde cu 200 de euro. La prima licitaţie nu a venit însă niciun cumpărător.

Cele 11.000 de sticle sunt păstrate, sub cheie, în cramele staţiunii de cercetare de la Murfatlar. Multe au fost medaliate cu aur la concursuri internaţionale după ce degustători profesionişti le-au apreciat tăria şi savoarea.

Cele mai vechi vinuri scoase la licitaţie sunt din anul 1950. Vorbim despre 31 de sticle de Chardonay şi 22 de sticle de Pinot gri. O singură sticlă a fost evaluată de ANAF la 200 de euro, însă valoarea pe piaţă pentru colecţionari poate ajunge chiar şi la 500 de euro.

Petru Boloș, șef cramă: “Este un soi franţuzesc adus în 1907 de doi ingineri care au fost la o specializare în Franţa . Vinul ăsta nu se bea aşa poate fi degustat sau folosit doar la desert, la o prăjitură foarte bună pentru că e un vin vechi, de calitate comparativ cu un lambourghni sau cu mercedes de ultima generaţie dacă e să fac o comparaţie.”

Cel mai tânăr vin de colecţie scos la licitaţie este un Pinot Noir din 2005. Cei interesaţi pot găsi însă şi sticle de Sauvignion, Feteasca neagră sau Cabernet. Mândria cramei sunt însă licorile dulci de acum 6 decenii.

Un vin vechi nu este întotdeauna şi un vin bun - avertizează cunoscătorii. Dacă licoarea nu au fost păstrată în încăperi cu temperatura şi umiditate controlată - calitatea poate lăsa de dorit.

La următoarea vânzare publică, preţul colecţie va fi mai mic cu 25%. Cei de la ANAF speră să vândă tot lotul unui singur cumpărător.